Культурна співпраця з Ягеллонським вишем: в Університеті відкрили виставку плакатів про Маріана Смолюховського

Анастасія Мозгова, тижневик «Аудиторія»
 Університеті відкрили виставку плакатів про Маріана Смолюховського

Мандрівна виставка плакатів, присвячених життєвому, науковому й творчому шляху відомого польського фізика Маріана Смолюховського (1872–1917), чий вклад у науку прирівнюють до внеску Ньютона, нині зупинилася у Львівській політехніці.

Експозицію «Під провідною зіркою науки: Маріан Смолюховський – геніальний фізик і чудова людина» організовано в рамках міжнародного проекту з популяризації життя й діяльності польського фізика в наукових осередках України. Ініціатори – Музей Ягеллонського університету «Collegium Maius», Бібліотека Інституту фізики, астрономії та прикладної інформатики Ягеллонського університету, Науково-технічна бібліотека Львівської політехніки та Центральна бібліотека Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Саме остання, за сприяння Генерального консульства Республіки Польща в Харкові, уможливила експонування плакатів в Україні. Відкриття виставки відбулося 13 листопада в холі перед Актовою залою головного корпусу університету.

У вітальному слові перший проректор Володимир Павлиш зосередився на важливості наукової діяльності Маріана Смолюховського, а проректор Олег Матвійків назвав виставку «гарним прикладом співпраці як між університетами, так і нашими країнами». Особливим гостем відкриття став Генеральний консул Республіки Польща у Львові Рафал Вольскі.

– Відкриття виставки, присвяченої світлій пам’яті великого польського вченого Маріана Смолюховського тут, у стінах Львівської політехніки – насправді велика і гарна подія, за яку я хочу сердечно подякувати. Ваш університет є провідним у співпраці з науковими інституціями Польщі, зокрема з Ягеллонським університетом, де професор Смолюховський працював до самої смерті. Пан Смолюховський був непересічною людиною: професором Львівського університету він став у 28 років, до Ягеллонського університету на цю посаду його покликали у сорокарічному віці, тому пам’ять про Маріана Смолюховського повинна бути заохоченням для молодих працівників науки. Його лектура – це не тільки дуже високий рівень наукових досліджень, а текст, написаний мовою, зрозумілою навіть для мене як історика. Він був людиною з багатьма талантами, це прикмета знаменитих вчених – цікавитися не тільки своїм вузьким відтинком досліджень, але й кардинально іншими галузями, – поділився з присутніми гість.

Маріан Смолюховський був також громадським діячем, художником, альпіністом. За словами працівника НТБ Павла Сохана, він став першим поляком, який підкорив альпійську гору Матергорн (4,5 км) –одну з найбільш важкодоступних вершин Європи.

– У своїх працях він писав, що труднощі, які він долав під час гірських сходжень, надихали його на подолання різних наукових викликів, – розповідає працівник.

По завершенню відкриття виставки в рамках XV Відкритої наукової конференції PSC-15 IMFS, яку організував Інститут прикладної математики та фундаментальних наук Політехніки, відбулася урочиста академія. Присутні мали нагоду дізнатися про львівський період життя і наукової творчості пана Смолюховського, а також про сучасний стан наукових досліджень у галузі фізики колоїдів.

Переглянути мандрівну виставку, доки вона не поїхала до Києва, можна у приміщенні НТБ Львівської політехніки до 2 грудня.

на виставці плакатів про Маріана Смолюховського на виставці плакатів про Маріана Смолюховського на виставці плакатів про Маріана Смолюховського на виставці плакатів про Маріана Смолюховського на виставці плакатів про Маріана Смолюховського на виставці плакатів про Маріана Смолюховського на виставці плакатів про Маріана Смолюховського на виставці плакатів про Маріана Смолюховського на виставці плакатів про Маріана Смолюховського на виставці плакатів про Маріана Смолюховського на виставці плакатів про Маріана Смолюховського