Драйв, динаміка та море гумору: в Університеті відбулися змагання за «Кубок Політехніки» з гумору

Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
змагання за «Кубок Політехніки» з гумору

Минулого тижня у Львівській політехніці була особлива акція: лише для поціновувачів справжнього мистецтва жартів виступали вісім команд з різних вишів Львова та гості з Рівного. Стартовий етап проекту «Кубок Політехніки» пройшов успішно – «свіжоспечений» гумор розхапали «на ура». Тож проект невдовзі матиме продовження.

На головній сцені нашого університету виступили три команди політехніків: «Navhtema v Rakashi», дворазові переможці фестивалю «Осінь Політехніки» «Бетон» і «Команда КВН», а також представники Університету безпеки життєдіяльності «Кицюні», Львівського національного університету ім. і. Франка «Анфас», збірна вишів – «Драйв», монокоманда «Олександр Дмитрович» і рівненська команда «Комедія Кравцова».

Оцінювало учасників професійне журі у складі відомих гумористів та шоуменів: ведучий радіо «Люкс FM» Назар Бійчук, капітан команди «Коліжанки» Оленка Пазуха, автор і актор студії «Магарич» Богдан Гацуляк, ведучий Дмитро Корнелюк.

Гра відбувалася в три етапи. Стартували команди з «Фрістайлом» (підготовлені номери), хоч і тут деякі команди, зокрема «Бетон», не обійшлися без імпровізації. Після першого етапу в грі залишилося п’ять команд. Наступний ігровий тур – «Питання – відповіді» – видався досить складний через специфічні запитання і, мабуть, найменш смішний. Зрештою, зазвичай саме в цій грі команди найбільше потерпають. Та найскладнішою і цілком новаторською була «Імпровізація». До цього етапу гри дійшло лише дві команди – монокоманда «Олександр Дмитрович» і фаворити залу – «Navhtema v Rakashi».

Складність імпровізаційного конкурсу полягала в тому, що кожна команда дізнавалася тему свого виступу безпосередньо на сцені. В цій грі найбільшу роль відігравав досвід і вміння швидко й дотепно реагувати. І хоча, як наголосили у підсумку члени журі, справді було складно, але всі розуміли, що те, що відбувалося на сцені, виникло цілком спонтанно, тож це справжня майстерність.

За результатами підтримки залу, яка цілковито впливала на думку журі, перемогу здобула команда політехніків – «Navhtema v Rakashi». Хоча й монокоманда «Олександр Дмитрович» мала чималу підтримку і гідно виступила, особливо зважаючи на те, що одному акторові значно складніше грати, ніж чотирьом.

– Імпровізація – найскладніший жанр. Все залежить від того, наскільки команда вільно почуває себе на сцені. Це велика наука і, щоб блискуче виступити потрібен чималий досвід і постійна праця. Саме імпровізація дає можливість урізноманітнити гумор, показати його в різних форматах. І те, що ми бачили, було досить сильно, – наголосив співорганізатор і редактор проекту «Кубок Політехніки» Олександр Лопушанський.

Цей проект, на думку мого співрозмовника, вдався. Головні його плюси: командам не потрібно багато готуватися, бо чим більше треба зробити, то нижчою стає якість. А коли команда готує 5 – 7 хвилин гумору, то зосереджує увагу на тому, щоб зробити його ідеально. Окрім всього, глядач дуже любить імпровізацію, і навіть її невеличка порція дуже добре сприймається залом, бо всі розуміють, що це щойно виникло, воно «свіжоспечене».

Окрему увагу варто приділити форматові, як наголосили журисти і організатори, – давно не було чогось схожого за якістю, що могло б заохотити команди розвиватися, вчитися і намагатися бути кращими.

Надалі проект продовжать. Він матиме такий самий формат, але інші конкурси. Таким самим залишиться і спосіб оцінювання журі.

– Коли думка суддів прив’язана до вподобання залу – це ідеально. Бо глядачі не дозволять вибрати тих, хто не сподобався. Найбільшу увагу й надалі приділятимемо саме імпровізації і, звичайно, підніматимемо планку якості, розширюватимемо географію. Бо передовсім, це цікавіше, а ще, при всьому бажанні, не зможемо витягнути якісний продукт лише з львівських команд. Зараз у нашому місті є п’ять конкурентоспроможних команд і ще кілька молодих, які якраз виступали в нас. Будемо робити все, щоб команди здобували більше досвіду до виступів, бо глядач має побачити результат, а не те, як команда вчиться на сцені. Це як у шахах: навчитися добре грати можна лише з сильнішим суперником, а якщо «плавати» серед таких, як сам, то доброго результату не буде. Я знаю, що на всеукраїнському рівні львівські команди виглядають досить слабко, тому треба виховати справді круті команди, щоб можна було впевнено виступати на будь-якій сцені країни і мати глядача, який оцінить наш гумор, – прокоментував Олександр.

змагання за «Кубок Політехніки» з гумору змагання за «Кубок Політехніки» з гумору змагання за «Кубок Політехніки» з гумору