В Університеті відбулась інтелектуальна розмова «ДіасПОРА ЗНАТИ: Культура»

Анастасія Безейко, студентка IV курсу кафедри ЖЗМК
Фото із зустрічі

На базі Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» відбулась інтелектуальна розмова «ДіасПОРА ЗНАТИ: Культура» з нагоди виходу подкасту «Діаспора. Культура» (спільний проєкт МІОКу та «Радіо Перше»). Учасники говорили про важливість пізнання культурного доробку українських діаспорян минулого й сьогодення.

Модерували захід співавтори та ведучі проєкту – міоківці Назар Данчишин і Романія Строцька. Вони висловили подяку керівництву Львівської політехніки за підтримку ініціатив гуманітарного характеру, зокрема Ірині Ключковській, директорці МІОКу, «ідейній натхненниці» й ініціаторці проєкту, та почесним гостям заходу.

Серед ключових компетентностей майбутнього, поряд з умінням працювати в команді, емпатією, аналітичним і критичним мисленням, є і міжкультурна компетентність. Під цим розуміємо вміння взаємодіяти із представниками різних культур, різних народів. Але основою цієї компетентності є наша національна ідентичність. Знання і розуміння нашої культури, нашої історії, нашої мови, наших цінностей дає можливість нам бути впевненими в собі, дає можливість розуміти свою країну, свою державу, а відповідно, розуміти цінності й культури інших народів, – зауважила Лілія Жук, проректорка з науково-педагогічної роботи та стратегічного розвитку Національного університету «Львівська політехніка».

Ірина Ключковська наголосила на важливості теми проєкту:

Як ми можемо творити український глобальний простір, коли ми так погано знаємо те, що творилося за межами України? Коли ми не знаємо, яка наука творилася, яка культура творилася, коли ми не знаємо самих себе… Те, що є діаспора, те, що є світове українство за межами України, – це інтегральна частина нашої історії, нашої культури і нас самих, нашого життя. Тому наш обов’язок – знати, і пізнавати, і тримати це за своє.

Перший епізод подкасту присвячено яскравій Квітці Цісик, яка «вміла промовляти до сердець людей». Популяризаторка її творчості співачка Оксана Муха долучилася до події через відеозв’язок:

– Батьки дали Квітці її ідентичність, а відповідно, дали їй силу. І цю силу вона передала нам у піснях (…) Вона залишила свою душу в цих піснях, дала нам можливість пишатись якісним, красивим, українським, і дала нам можливість об’єднатись у красивому…

У другому сезоні подкасту, що стартує незабаром, участь взяв запрошений експерт Роман Яців, професор мистецтвознавства. Він доєднався одразу до двох епізодів про художників Едварда Козака та Зою Лісовську, творчість яких науковець предметно досліджує й упорядковує їхню спадщину. На зустрічі пан Роман поділився іменами митців, що «чекають» висвітлення своєї діяльності у подкастах та монографіях, серед них – Володимир (Білл) Титла (аніматор студії Волта Діснея, автор «Білосніжки і сімох гномів», родом із Тернопільщини), Олександр Архипенко (скульптор і художник, один з основоположників кубізму в скульптурі, уродженець Києва), Олекса Грищенко (представник паризької школи з Чернігівщини), Василь Курилик (українсько-канадський художник і письменник) та інші.

– Ми повинні надзвичайно фахово й компетентно ставитися до кожного імені, і на нас чекає дуже багато захопливих пригод, які нас покажуть в унікальній культурній взаємодії, у тих великих привнесеннях українців у світову культурну практику. Очевидно, що це є велике завдання для молоді, для всіх нас, – наголосив професор.

Програмна директорка «Радіо Перше» Ярина Капітан розповіла про те, як медіа виділило студію для запису проєкту та взяло подкаст до ефіру:

– Ми маємо таку розкіш, як комунальна радіостанція – дуже сучасна і креативна, аби дозволяти собі виконувати місію не лише інформувати, а також і виховувати.

Два сезони подкасту мають по вісім епізодів, прем’єра яких відбувається на «Радіо Перше», після чого організатори проєкту публікують їх у мережі на всіх основних потокових платформах. Окрім співачки Квітки Цісик героями першого сезону стали:

  • Віра Вовк – письменниця та науковиця, була в еміграції спочатку в Німеччині, а згодом у Бразилії;
  • Емма Андієвська – одна з геніїв сучасної культури, художниця і поетка, яка живе у Мюнхені;
  • Святослав Гординський – художник і мистецтвознавець, поет і журналіст, що переїхав до США;
  • Володимир Палагнюк (Джек Паланс) – кіноактор, лауреат премії «Оскар»;
  • Олена Теліга та Олег Ольжич – діячі ОУН і поети, які загинули за Україну;
  • Оксана Луцишина – представниця сучасної еміграції у США, письменниця.

Другий сезон розповідає про таких митців:

  • Юрій Тарнавський – «чи не перший поет-айтішник», США;
  • Віра Фарміґа – відома кіноакторка, США;
  • Наталя Лівицька-Холодна – письменниця, у літературу ввійшла як авторка еротичної поезії;
  • Олесь Бабій – письменник, автор гімну ОУН «Зродились ми великої години»;
  • Василь Сліпак – всесвітньо відомий оперний співак, соліст Паризької національної опери;
  • Петро Яцик – меценат мистецтва і науки;
  • раніше згадані Едвард Козак – художник-карикатурист та Зоя Лісовська – художниця й ілюстраторка.

Наприкінці зустрічі Ірина Ключковська підсумувала значення діяльності діаспори повоєнної третьої хвилі еміграції:

– Мозок, інтелект України змушений був покинути нашу країну. Вони там, у підвалах, у страшних умовах створили справжню планету. Це була система освіти, це були садочки, школи і навіть університети, це були хори і капели бандуристів, творилися видавництва, діяли шпиталі – це все зробили наші люди! Там творилися видатні речі літератури і мистецтва.

Також учасники обговорили перспективи діяльності сучасної української діаспори, шляхи її реалізації в науці й мистецтві та можливий обмін досвідом заради творення глобального українського простору.

Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі