У Львівській політехніці відбулося відкриття виставки мотоцикла-рекордсмена Inspirium, що підкорив світ

Роксолана Семчишин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото з виставки

Український мотоцикл Inspirium поставив світовий рекорд швидкості у класі вінтажних мотоциклів, підкресливши потужний потенціал українських інженерів. Тож Політехніка не залишилась осторонь і влаштувала для своїх студентів виставку, щоб усі охочі мали змогу доторкнутися до легенди, що неабияк стимулюватиме до втілення мрій.

Українська команда відзначилася на змаганнях «Тиждень швидкості», що відбулися на озері Бонневіль у штаті Юта 13 серпня 2017 року. У класі 350APS-VG вона змогла встановити нову планку.

Легендарний Inspirium – це результат спільної роботи харківської команди інженерів Iron Custom Motors і компанії Sigma Software. Робота над проєктом розпочалася восени 2015 року, коли фахівці взяли за основу старий Іж 1955 року. Завдяки модернізації двигуна вони збільшили його потужність з 11 до 40 кінських сил. Через два роки Inspirium вразив світ, досягнувши 99,764 милі за годину й побивши попередній рекорд швидкості 86 миль/год.

– До нас звернулися наші партнери – компанія Sigma Software. Це багаторічні друзі Львівської політехніки. Зокрема, вони відкривали в наших стінах лабораторії, а також долучалися до інших проєктів. Відповідно, це їхня ідея, їхній проєкт, – зазначає завідувачка відділу маркетингу Ірина Романовська. – Метою проєкту є власне підтримання українських інженерів, показ того, що вони можуть виконувати неможливі завдання. Ми хотіли заохотити і студентів, і абітурієнтів, які до нас приходять. Нам дуже сподобалося гасло проєкту на слова Нельсона Мандели: «Багато речей здаються нездійсненними доти, доки їх не зробиш». І це те, що висвітлює сутність ініціативи. Нам також хотілося студентам донести цю думку – що вони можуть змінювати світ, можуть братися за якісь надзвичайно амбітні проєкти, які на перший погляд здаються неможливими... Ми, власне, хотіли б, щоб університет для них став таким місцем, де вони черпали б натхнення.

Українські інженери довели свою виняткову кваліфікацію та завзяття, створивши мотоцикл, який не лише підкорив серця фанатів швидкості, а й здобув міжнародне визнання. Історія Inspirium – приклад того, як наполеглива праця та жвавий розум можуть перетворити недосяжні мрії на реальність. Навіть з обмеженою підтримкою від держави та спортивних організацій українські інженери здатні досягати неймовірних висот зі своїми проєктами. Тож не зупиняймося на шляху до своїх цілей, а Політехніка нам у цьому допоможе!

Фото з виставки Фото з виставки Фото з виставки