У Львівській політехніці відбулася презентація проєкту «Pfister Art: Бережанська спадщина»

Кафедра архітектури та реставрації Львівської політехніки
Фото з презентації

3 листопада 2023 року відбулася перша частина презентації проєкту «Pfister Art: Бережанська спадщина», реалізованого за підтримки Українського культурного фонду.

Львів – Бережани: ці міста упродовж історії поєднувало багато подій та історичних постатей. Дуже знаковою точкою дотику стала постать і діяльність відомого скульптора Іоана Пфістера: завдяки цьому митцю в історію Бережан вписана сторінка скульптурного осередку майже 400-літньої давнини.

Захід відбувся у науково-мистецькій атмосфері зали офіційних церемоній імені Юліана Захарієвича Національного університету «Львівська політехніка». Цей факт є дуже символічним, на думку професора кафедри архітектури та реставрації Олега Рибчинського, оскільки Ю. Захарієвич є засновником і лідером львівської архітектурної школи 1870–1890-х років, ентузіастом музейної справи, дослідником пам’яток історії та культури Галичини, реставратором, теоретиком мистецтва, громадсько-політичним діячем, а найхарактерніше – першим відкривачем творчого спадку Іоана Пфістера.

Основними спікерами презентації проєкту були:

  • Ірина Мигович, в.о. директора Державного історико-культурного заповідника у місті Бережани, яка розповіла про етапи підготовки проєкту й висловила подяку колегам із Національного університету «Львівська політехніка» за сприяння у його реалізації;
  • Микола Бевз, д.арх., професор, завідувач кафедри архітектури та реставрації Інституту архітектури та дизайну, який відзначив необхідність впровадження новітніх технологій для збереження та промоції об’єктів культурної спадщини;
  • Богдан Тихий, перший директор ДІАЗ у м. Бережани, краєзнавець, почесний громадянин Бережан, що презентував свої дослідження постаті скульптора Іоана Пфістера;
  • Сергій Сірий, асистент кафедри архітектури та реставрації ІАРД, який поділився тонкощами виконання реставраційного процесу алегоричної скульптури «Надія» авторства Іоана Пфістера.

Участь в заході також узяли:

  • Наталія Чухрай, д.е.н., професор, проректора з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків Національного університету «Львівська політехніка», яка відзначила економічний потенціал реалізації проєкту для сталого розвитку громади;
  • Олег Рибчинський, д.арх., доцент, професор кафедри архітектури та реставрації, який упродовж реалізації проєкту надавав фахові консультації щодо унікального стилю скульптора Іоана Пфістера, мистецька спадщина якого має світову значимість;
  • Ігор Гринів, український політик, політтехнолог, народний депутат України п’яти скликань, голова Наглядової ради Інституту стратегічних досліджень та прогнозів «Янус», якого дуже зацікавив мистецький доробок Іоана Пфістера на Бережанщині.

Захід модерувала Олена Лугова, завідувачка науково-дослідного та музейно-просвітницького відділу Заповідника, яка презентувала основні завдання та меседжі проєкту.

Проєкт «Pfister Art: Бережанська спадщина» приурочено до 450-ліття від дня народження митця, на відзначення якого Державний історико-архітектурний заповідник у м. Бережани організував та провів презентацію книги Богдана Тихого «Бережани місто пам’яток. Центр мистецької традиції», Міжнародну наукову конференцію «Мистецька спадщина Іоана Пфістера: міжкультурний діалог», а до Дня туризму презентував туристичний маршрут «Мистецька спадщина Іоана Пфістера на Бережанщині». Також оновлено музейну експозицію у західному корпусі комплексу замку Синявських «Спадщина скульптора Іоана Пфістера у Бережанському замку».

Продовженням буде презентація реалізації проєкту «Pfister Art: Бережанська спадщина» у Бережанському замку – осерді мистецької спадщини Іоана Пфістера.

Фото з презентації Фото з презентації Фото з презентації Фото з презентації Фото з презентації Фото з презентації