Студенти ІКНІ з ініціативи доцента катедри української мови Оксани Микитюк відвідали Музей історії Львівської політехніки

Катедра української мови Львівської політехніки
Фото з відвідин музею

Музеї історії Львівської політехніки – це живе свідчення про життя нашого навчального закладу. Документи, світлини, прилади та інші експонати дають змогу відчути атмосферу Львівської політехніки – найстарішого технічного університету України і одного із найстаріших у Європі. Заснована Львівська політехніка 1816 року, а її основою стала Технічна школа. До наших днів зберігся також список політехніків, що виступили проти австрійського абсолютизму та взяли участь у барикадних боях весни 1848 р.

Будівля Політехніки – це титанічна праця сподвижника Юліяна Захарієвича, який поїхав у відрядження європейськими містами, щоб ознайомитися із будівлями технічних навчальних закладів та створити проєкт Львівської політехніки. Вражає декоративне оздоблення корпусу, яке виконав Леонард Марконі.

Пізнавальну екскурсію для студентів ІКНІ (групи ФЛ-11, ФЛ-12, ФЛ-15) 25 та 27 березня 2024 року провели провідний фахівець музею Соломія Харамбура та керівник Центру промоції Львівської політехніки Андрій Павлишин. Екскурсія залишили в пам’яті студентів такі враження.

«Нашій групі випала неймовірна можливість відвідати музей історії Львівської політехніки, за що хочу висловити свою подяку шановній Оксані Романівні Микитюк – доцентові катедри української мови. Цю експозицію має відвідати кожен, хто поважає і хоче знати більше про історію свого вищого навчального закладу, Львову та України загалом. П. Соломія Харамбура, немов пензлем по полотні, не тільки описала нам нелегку історію створення Львівської політехніки, але й дала нам можливість, хоч оком, зазирнути в минуле і побачити крізь віки, як жили і боролися за своє право на навчання рідною мовою наші попередники – студенти та викладачі!» (Олександра Добровольська).

«Розповідь п. Соломії справді змусила гордитись тим, що я навчаюсь в тому навчальному закладі, у якому навчалися такі видатні постаті, як Степан Бандера та Роман Шухевич. Особливо приємно було побачити актову залу, архітектура якої справді вражає. У таких місцях справді починаєш розуміти, чому гаслом університету є саме «Litteris et Artibus»» (Світлана Шпік).

«У музеї мали можливість побачити оригінальні документи старих часів, гасову лампу та навіть паперовий калькулятор. Цікаво було дізнатися про видатних студентів «Львівської політехніки» Степана Бандеру і Романа Шухевича, а також про відому гостю, що навіть проводила лекцію,– Марію Склодовську-Кюрі. Уперше побачила актову залу Львівської політехніки, яка зацікавила мене своєю вишуканістю та неперевершеністю. Масштаби цього приміщення просто вражають» (Надія Козак).

«Я не очікувала, що Львівська політехніка була настільки відомим навчальним закладом 200 років тому» (Олександра Федорчук).

«Мене зачарувала ця прекрасна архітектура і атмосфера там. Дуже дякую вам за можливість довідатися дуже багато нового для себе, побачити це все і відчути цю багату історію університету. Усім раджу піти туди!» (Вікторія Гирун).

«Я захоплена тим, як пані Соломія зуміла цікаво розповісти про історію університету, звертала увагу на цікаві деталі. Але найбільше мене вразили архітектура, масштаби та картини актової зали. Там ти почуваєшся ніби мурашкою у цьому великому світі. У моїй пам’яті назавжди залишаться спогади про красу та велич Національного університету «Львівська політехніка»» (Яна Сакала).

«Вивчаючи велич професорів та випускників Львівської політехніки та їхній внесок у розвиток науки й техніки, ми розуміємо важливість нашого університету в глобальному контексті. Щиро дякуємо нашій викладачці, пані Оксані Романівні Микитюк, за організацію цієї захопливої події!» (Олена Нерепеха).

«Після відвідин музею Львівської політехніки та невеликої екскурсії головним корпусом, у мене залишились незабутні враження від часу проведеного тут. Варто пам’ятати, що той, то не знає свого минулого, той не вартий майбутнього!» (Соломія Вавжишин).

«Особливо мене вразила автентична актова зала, збережена в оригінальному вигляді. Перлиною зали є картини, створені за ескізами художника Яна Матейка. Атмосфера старовини та академічної величі просто надихає. Екскурсовод була надзвичайно професійною та захопливою у своїх розповідях про багату історію Львівської політехніки, видатних особистостей та важливі події, пов’язані з цим навчальним закладом» (Любомир Костів).

«У музеї університету ми почули цікаву історію заснування політехніки, те, як вона змінилась після Першої та Другої світових війн, як змінювалась її архітектура. Також було цікаво послухати про перші гуртожитки, ректорів та видатних людей, які зробили внесок у розвиток нашого університету та навчались тут. А ще пані Соломія показувала нам багато приладів, особливо запам’яталась гасова лампа та паперовий калькулятор. Після музею ми відвідали актову залу, яка усіх вразила своєю красою» (Вікторія Слюсар).

Фото з відвідин музею Фото з відвідин музею Фото з відвідин музею Фото з відвідин музею Фото з відвідин музею Фото з відвідин музею Фото з відвідин музею Фото з відвідин музею Фото з відвідин музею Фото з відвідин музею Фото з відвідин музею Фото з відвідин музею