Фестиваль науки єднає молодих науковців Європи: розпочав роботу VIII Об’єднаний міжнародний форум «Litteris et Artibus»

Ірина Мартин, тижневик «Аудиторія»
 Гарет О’Ніл

22 листопада у Львівській політехніці розпочав роботу VIII Об’єднаний міжнародний молодіжний науковий форум Litteris et Artibus, а також ХІІІ Міжнародна конференція Young Scientists Towards the Challenges of Modern Technology. Про те, що цікавого можна буде почути впродовж цих трьох днів, розповідає науковий секретар форуму, доцент кафедри хімічної інженерії Львівської політехніки Олександр Іващук.

На форумі працюватиме дев’ять конференцій різного спрямування – від хімічної до економічної. Цього року наш захід особливий тим, що його ми об’єднали з дуже подібною конференцією наших колег і постійних активних учасників із Варшавської політехніки, гасло якої: «Молоді науковці – до змін у науці і технологіях». Про таку форму проведення ми говорили кілька років, а тепер нарешті дозріли до такого рішення – об’єднати два заходи. Для нас це означає – перейти на інший рівень: бути не просто учасниками конференцій, а й переймати досвід, зокрема спосіб її організування і проведення.

Цього року ми вперше прийняли рішення приймати статті на конференцію на платформі нового проекту Open Review Hub, який започаткувало наше Наукове товариство. Він полягає в тому, що покликаний забезпечити відкрите та прозоре рецензування наукових матеріалів різного фахового спрямування згідно з принципами Open Peer Review та Open Science загалом.

Цього разу буде понад 130 доповідей, а це досить непоганий показник. Хто не зможе приїхати, долучиться через скайп-конференцію. Серед учасників – президент Євродоку Гарет О’Ніл, наші завжди активні польські колеги – з Варшавської та Вроцлавської політехнік. Також активізувалися науковці з університетів Туреччини. Сподіваємося на вже звичну активність молодих науковців Львівської політехніки. Закономірно, що долучаються нові учасники. Наш захід уперше відвідає керівник експертної групи з питань розвитку дослідницької інфраструктури Міністерства освіти і науки України Григорій Мозолевич. Однак цього року ми зосередилися не так на кількості учасників, як на тому, щоб подбати про зміну якості самого форуму, щоб він набував розвитку, нових тенденцій.

Основні заходи відбудуться сьогодні у стартап-школі – реєстрація, урочисте відкриття, велика панельна дискусія про проблематику підходів Open Science, Open Peer Review на теренах Східної Європи, адже те, що в Європі вже нормальне і звичне, для нас – інноваційне. Після обіду передбачено тематичні усні сесії та постер-сесії, де наукові комісії оберуть переможців.

Завтра відбудеться велика екскурсія по Політехніці, а після неї – церемонія закриття, де вручимо сертифікати за найкращі доповіді. Після того влаштуємо нашим учасникам ознайомчу екскурсію Львовом.

У суботу організуємо міжнародний круглий стіл, де обговоримо результати конференції, проведемо бесіди про дальше можливе інтегрування та співпрацю.