Ректор Сілезької політехніки Аркадіуш Францішек Менжик став Doctor honoris causa Львівської політехніки

Наталія Павлишин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото із засідання Вченої ради

29 листопада відбулася урочиста церемонія вручення диплома Doctor honoris causa Львівської політехніки польському інженеру, професору, чинному ректору Сілезької політехніки Аркадіушу Францішеку Менжику.

Подія розпочалася хвилиною мовчання за полеглими захисниками України.

Першим привітав нового Doctor honoris causa Львівської політехніки ректор професор Юрій Бобало, нагадавши, що академічна спільнота нашого університету цим званням відзначає постаті, які мають особливі заслуги перед університетом. Ця традиція сягає 1912 року, коли його вперше надали двічі нобелівській лауреатці Марії Склодовській-Кюрі. Тепер звання удостоєна 51 особа.

Вчена рада Львівської політехніки 31 жовтня 2023 року одноголосно проголосувала за присвоєння звання «Doctor honoris causa Львівської політехніки» Аркадіушу Францішеку Менжику. Було зазначено, що його нагороджують за важливий внесок у розвиток співпраці між Національним університетом «Львівська політехніка» і Сілезькою політехнікою та за визначну наукову діяльність.

Доробок номінанта представила проректорка з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків професорка Наталія Чухрай, зауваживши:

– Попри всю багатогранність постаті професора Аркадіуша Менжика, це передусім відомий науковець. Основні напрями його наукових досліджень – динаміка машин, мехатроніка в медицині та проєктування військових транспортних засобів. На сьогодні в його науковому доробку понад 180 публікацій, зокрема 6 монографій і 2 посібники. Номінант був керівником і виконавцем проєктів, реалізовуваних, зокрема, із промисловими підприємствами Польської зброярської групи, а також спільно з Фондом розвитку кардіохірургії та науково-дослідними установами. Під його керівництвом реалізовано 16 науково-дослідних проєктів. Професорові Аркадіушу Менжику вдається ефективно поєднувати наукову роботу та виробничо-інноваційну діяльність. Упродовж останнього десятиліття він був членом численних наукових рад, зокрема Інституту полімерних і вуглецевих матеріалів у Забже, Інституту гірничих технологій KOMAG та Центру полімерних і вуглецевих матеріалів Польської академії наук.

Наталія Іванівна наголосила, що в Сілезькій політехніці працювали й колишні ректори Львівської політехніки, які перенесли до Сілезії не лише свої наукові знання, а й приклади доброго адміністрування та спадкоємність традицій. Серед них – Едвард Сухарда, Адольф Йошт, Антоній Верещинський, Влодзімеж Бужинський.

– Розуміємо, що їхні зусилля не були марними, і сьогодні Сілезька політехніка, яку очолює ректор Аркадіуш Менжик, є одним із провідних дослідницьких університетів Польщі, який послідовно здобуває міжнародне визнання і стає потужним центром високої якості освіти й наукових досліджень у Польщі.

Також проректорка додала, що в березні 2023 року Львівська політехніка та Сілезька політехніка підписали нову угоду про продовження освітньої й наукової співпраці між нашими університетами на найближче десятиліття і вже сьогодні планують нові проєкти й заходи.

Наталія Чухрай акцентувала й на тому, що за час своєї ректорської каденції професор Аркадіуш Менжик доклав багато зусиль до розвитку співпраці з Львівською політехнікою, зокрема:

  • з 2015 року діє міжінституційна угода за програмою Erasmus+ КА1, що дало змогу багатьом нашим студентам пройти навчання, викладачам – прочитати лекції, а працівникам – підвищити свою кваліфікацію на тренінгах і семінарах у Сілезькій політехніці;
  • наші університети стали партнерами у проєктах Erasmus+ КА2, NAWA, Tempus, зокрема спільними зусиллями відкрито нову спеціальність «Розумний транспорт та логістика»;
  • викладачі Сілезької політехніки відвідують наш університет для участі у міжнародних наукових конференціях і стажуваннях, активно беруть участь у програмах «Гостьовий лектор» і «Візит-професор»;
  • запроваджено програму подвійних дипломів для навчання докторів філософії зі спеціальності «Комп’ютерні науки» за освітньо-науковою програмою «Інформаційні та комунікаційні технології»;
  • започатковано міжнародну премію імені професора Войцеха Зелінського, Doctor honoris causa Львівської політехніки (2008 рік), для найкращого студента-випускника Інституту хімії та хімічних технологій Львівської політехніки;
  • щороку керівництво наших університетів спільно бере участь в урочистостях на Вулецьких пагорбах у Львові, які присвячені вшануванню пам’яті львівських професорів, розстріляних нацистами в 1941 році.

У подячній промові «Поміж наукою та освітою. Місія сучасного навчального закладу в буремні часи» Аркадіуш Францішек Менжик зосередив увагу на ролі сучасного академічного закладу у збереженні найважливіших етичних цінностей, у відбудові та розвитку економіки й суспільного життя і передусім у формуванні інтелектуальних еліт майбутнього.

– Завданням університетів майбутнього є запровадження універсальної та практичної освіти й інноваційних досліджень на користь економіки знань. У цій моделі імпульси для розвитку та натхнення, які визначають напрями досліджень, значною мірою надходять з університетського середовища. Сучасний модерний європейський університет має три місії: проводити наукові дослідження, навчати й діяти на благо суспільства, що передбачає, серед іншого, поширення та популяризацію результатів досліджень і застосування їх в економіці, тобто комерціалізацію. Термін «третя місія» закладу вищої освіти з’явився разом із концепцією «підприємницького університету» Бертона Кларка. Впровадження результатів досліджень в економіку є суттєвим розширенням операційної моделі сучасного університету. Це також має значний вплив на спосіб управління університетом. Сучасна модель «підприємницького університету», яка поєднує дослідження, освіту й інновації, часто з’являється у стратегіях польських університетів. Сьогодні для наших університетів стає викликом поліпшення навчального процесу, з одного боку, та якості досліджень – з другого.

Польський професор також зазначив, що, розмірковуючи про майбутній розвиток, варто зважати на те, що сучасний університет має формувати у студентів так звані компетенції майбутнього. Вони були визначені під час дискусій на Всесвітньому економічному форумі у 2020 та 2023 роках.

Аркадіуш Францішек Менжик акцентував, що до найважливіших компетенцій майбутнього, потрібних випускникам у найближчі п’ять років, належать:

  • аналітичне мислення;
  • креативне мислення;
  • стійкість, гнучкість, кмітливість у роботі;
  • мотивація та самосвідомість;
  • допитливість і самоосвіта впродовж життя;
  • вміння користуватися технологіями;
  • надійність та уважність до деталей;
  • емпатія й активне слухання;
  • лідерство та соціальний вплив;
  • відповідальність за якість.

А також зауважив:

– Університет, особливо у важкі часи, має найперше надихати, заохочувати і залучати молодих людей, які допитливо пізнають світ, надаючи їм можливість для особистого розвитку і допомагаючи реалізовувати свої захоплення й інтереси. Його головне завдання – створювати перспективи для кращого майбутнього.

Окрему увагу Аркадіуш Францішек Менжик надав війні в Україні:

– Війна, що триває, не лише впливає на стан українських закладів вищої освіти, а й породжує постійне відчуття загрози життю, що негативно позначається на психічному здоров’ї молоді, абітурієнтів і студентів. Попри зміну життєвих пріоритетів і перешкоди для мобільності, багато хто з них продовжує навчання за кордоном. Ми простягаємо їм руку допомоги, але сподіваємося, що вони свідомо повернуться додому в Україну, щоб поділитися здобутими знаннями та досвідом і відчутно допомогти у швидкій відбудові країни. Ми не хочемо відтоку мізків, ми знаємо, яким важливим є розвиток інтелектуального потенціалу та його вплив на долю будь-якої країни. Як польська академічна спільнота, ми хочемо працювати разом на партнерських засадах.

Згідно з даними, отриманими Конференцією ректорів академічних шкіл Польщі, внаслідок війни до кінця 2022 року в польських університетах навчалося приблизно 21 000 студентів-біженців. А витрати польських університетів та академічних інститутів на підтримку українських біженців від початку нападу, включно з найманням персоналу, наразі оцінюють приблизно у 350 мільйонів злотих.

З високим званням Аркадіуша Францішека Менжика привітав колишній ректор Сілезької політехніки, Doctor honoris causa Львівської політехніки професор Войцех Зелінський. Він наголосив: «Сьогодні мама – Львівська політехніка – нагороджує свого сина за досягнення та нагороджує цілу Сілезьку політехніку. І за це дуже дякую! Сподіваємося, що найближчим часом Україна буде вільна і самостійна».

До привітання приєднався також доєднався перший проректор Львівської політехніки професор Олег Матвійків.

– Сьогоднішня подія поєднує минуле зі сьогоденням. Дух Львівської політехніки тодішні науковці перенесли до Глівіце. Тому нам так легко порозумітися з колегами із Сілезької політехніки. Ми пишаємося, що Ви стали частиною академічної спільноти Львівської політехніки, – з такими словами звернувся Олег Михайлович до Аркадіуша Францішека Менжика.

Doctor honoris causa Львівської політехніки Аркадіуша Францішека Менжика також привітав струнний квартет камерного оркестру «Поліфонія» Народного дому «Просвіта» Львівської політехніки.

Фото із засідання Вченої ради Фото із засідання Вченої ради Фото із засідання Вченої ради Фото із засідання Вченої ради Фото із засідання Вченої ради Фото із засідання Вченої ради Фото із засідання Вченої ради Фото із засідання Вченої ради Фото із засідання Вченої ради Фото із засідання Вченої ради Фото із засідання Вченої ради Фото із засідання Вченої ради Фото із засідання Вченої ради Фото із засідання Вченої ради Фото із засідання Вченої ради Фото із засідання Вченої ради Фото із засідання Вченої ради Фото із засідання Вченої ради Фото із засідання Вченої ради Фото із засідання Вченої ради Фото із засідання Вченої ради Фото із засідання Вченої ради Фото із засідання Вченої ради Фото із засідання Вченої ради Фото із засідання Вченої ради Фото із засідання Вченої ради Фото із засідання Вченої ради Фото із засідання Вченої ради Фото із засідання Вченої ради Фото із засідання Вченої ради Фото із засідання Вченої ради Фото із засідання Вченої ради Фото із засідання Вченої ради Фото із засідання Вченої ради