Ректор Львівської політехніки взяв участь у міжнародній конференції з нагоди річниці Великої хартії університетів

Наталія Павлишин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото з конференції

Ректор Львівської політехніки Юрій Бобало взяв участь у конференції з нагоди річниці Великої хартії університетів. Захід відбувається впродовж 14–16 вересня в Університеті Болоньї (Італія).

Представники різних університетів світу доєдналися до цієї події, щоб підписати Велику хартію університетів у солідарності з глобальною спільнотою вищої освіти та з нагоди святкування академічної свободи, автономії та цінностей, що допомагають університетам служити громаді й суспільним благам.

Тема цьогорічної конференції стосується взаємодії університетів зі суспільством у неспокійні часи. У межах заходу міжнародні доповідачі, керівники університетів мають змогу обговорити методи ефективного реагування на виклики, з якими стикаються заклади вищої освіти, і напрацювати кроки, які підсилять здатність університетів підтримувати фундаментальні цінності на благо своїх студентів, суспільства та університетських спільнот.

У межах конференції обговорили, зокрема, академічну свободу та права людини (доповідала радниця з питань прав людини Університету Болоньї Ріта Монтічелл), відображення університетів у новинах, а також те, як співпрацювати з медіа (доповідач ― головний редактор University World News Брендан О’Маллі).

Під час заходу ректор Львівської політехніки Юрій Бобало зустрівся з Массімільяно Тароззі, керівником напряму глобальної освіти суспільства в ЮНЕСКО (UNESCO Chair in Global Citizenship Edication in Higher Education), та обговорив можливість внесення ансамблю корпусів нашого університету до списку спадщини ЮНЕСКО, а також запросив його відвідати наш університет.

Від України в конференції також взяв участь ректор Донецького національного університету імені Василя Стуса Роман Гринюк та ректор Волинського національного університету імені Лесі Українки Володимир Цьось.

У п’ятницю, 16 вересня, відбудеться церемонія підписання Великої хартії університетів.

Нагадуємо, Велику хартію університетів уперше підписали 388 ректорів у 1988 році в присутності багатьох політичних лідерів і представників суспільства. Переглянули її у 2020 році, щоб відобразити зміни у світі, з якими стикаються заклади вищої освіти, а також підтвердити місію та діяльність університетів.

Наразі Велику хартію університетів підписали понад 950 керівників університетів з усього світу. Щороку Обсерваторія Великої хартії організовує міжнародну конференцію для розв’язання поточних проблем в обстоюванні фундаментальних цінностей і відповідальному служінні суспільству, а також проводить церемонію, коли щораз більше ректорів підписують Велику хартію університетів.

Львівська політехніка доєдналась до Великої хартії університетів у 2009 році, а в 2021 році підписано оновлений документ.

Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції