Політехніки вибороли перше місце у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт з двох спеціальностей

Ірина Мартин, тижневик «Аудиторія»
переможець конкурсу

Конкурс з біотехнології та біоінженерії набирає обертів

Відбулася підсумкова науково-практична конференція другого туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з біотехнології та біоінженерії, який другий рік поспіль організовує кафедра технології біологічно активних сполук, фармації та біотехнології.

До участі зголосилися студенти 26 навчальних закладів України і надійшло 64 роботи. Після рейтингового відбору до Львівської політехніки запросили авторів 43 робіт.

На конференції працювали чотири секції: промислова, харчова і сільськогосподарська біотехнології; біомедична і фармацевтична біотехнології та біоінженерія; молекулярна біотехнологія та біоінформатика; екологічна біотехнологія та біоенергетика.

Приємно, що серед переможців і призерів – студенти Львівської політехніки: Максим Корнійчук виборов перше місце, а Марія Музика з Ольгою Прохерою та Діана Загородня з Богданом-Володимиром Ільківим, які попарно підготували спільні дослідження, – на третій сходинці.

Окрім призових відзнак, учасники конкурсу отримали грамоти в різних номінаціях: за практичну спрямованість, за наукову спрямованість, за яскраву презентацію, за прагнення до перемоги, креативність, майбутній стартап, наукова надія, педантичність і точність, за інновацію для виробництва тощо.

– Започаткувавши цей конкурс лише торік, цьогоріч ми вже отримали значно більше робіт, адже спеціальність, а отже, тематика досліджень, є доволі перспективна. Тішить, що студенти цікавляться науковою роботою, прагнуть рухатися, щось звершувати. А ми, відповідно, вишукуємо спонсорів заходу, – каже відповідальний секретар конкурсу, доцент кафедри ТБСФБ Романа Петріна.

Серед спонсорів конкурсу: компанія ПрАТ «Ензим», Сфера Сім, ТзОВ «Юрія-Фарм», U.S.Ukraine Foundation, Biotech&Pharma Cluster Lviv. Представники ПрАТ «Ензим» вручили кільком учасникам кожної секції сертифікати на участь у літній школі, що відбуватиметься у стартап-школі Львівської політехніки, де вони зможуть навчитися презентувати себе, представляти свій винахід мовою бізнесмена.

Перемога четвертокурсників-будівельників

Іван Томищ і Дарія Левандовська взяли участь у конкурсі студентських наукових робіт зі спеціальності «Будівництво та цивільна інженерія», що відбувся у Харківському національному університеті будівництва та архітектури (ХНУБА). І здобули перше місце.

На конкурс надійшло 46 студентських наукових робіт, 12 з яких відібрано до фінального етапу. Отож, конкуренція була висока. Підсумкові змагання відбулися 26–28 березня, у формі студентської наукової конференції. Працювало декілька секцій. Як стверджує науковий керівник студентів, доцент кафедри будівельних конструкцій та мостів Сергій Була, у секціях працювало від 3-х до 12-ти учасників. Наші студенти долучилися до секції «Промислове та цивільне будівництво», з максимальною кількістю конкурсантів. Усі представляли свої роботи і відповідали на прискіпливі, часом доволі гострі запитання журі, аби довести, що вони глибоко орієнтуються у своїй темі. Політехніки підготували спільне дослідження про стиснуті цегляні конструкції, підсилені композитними матеріалами після вогневого впливу. Йдеться про підсилення конструкцій, пошкоджених унаслідок пожеж.

– Вважаю, що наші студенти перемогли завдяки тому, що блискуче підготували не лише теоретичну частину, а й практичну. У вітчизняному цивільному будівництві тепер починають активно впроваджувати новітні реновації за допомогою сучасних композитних матеріалів. Ми зі студентами у практичній частині використали матеріали італійської торгової марки MAPE, – розповідає науковий керівник студентів Сергій Була.

Дипломи І ступеня переможцям вручив проректор з науково-педагогічної роботи ХНУБА, а в Політехніці їх привітало керівництво випускової кафедри, інституту та університету.

На конференції На конференції На конференції На конференції На конференції На конференції На конференції На конференції На конференції На конференції На конференції На конференції Іван Томищ і Дарія Левандовська Іван Томищ і Дарія Левандовська