Об’єднуємо зусилля із промисловцями: напрями співпраці науковців кафедри опору матеріалів та будівельної механіки

Кафедра опору матеріалів та будівельної механіки
Трамвай підприємства «Електронтранс»

Кафедра опору матеріалів та будівельної механіки Інституту будівництва та інженерних систем Національного університету «Львівська політехніка» активно співпрацює з промисловими підприємствами стратегічних галузей народного господарства України, а також із деякими закордонними компаніями.

Зокрема, у минулі роки науковці кафедри виконували значні обсяги робіт з діагностики та підвищення ефективності експлуатації наземного і підземного обладнання свердловин підземних сховищ газу, а також із забезпечення працездатності та визначення залишкового ресурсу магістральних трубопроводів. Замовником цих робіт була Філія «Львівтрансгаз» ПАТ «НАК «Нафтогаз України». Для підприємства машинобудівної галузі, польської фірми «Гідромет», розроблено технічну документацію на виготовлення спеціальних машин для ремонту свердловин на нафту, газ і термальні води вантажністю 100 тонн.

Іншим напрямом науково-прикладної діяльності кафедри є вдосконалення методів розрахунку на міцність, жорсткість та ударостійкість кузовів транспортних засобів, що пов’язано з пасивною безпекою трамваїв нового покоління, які випускає Спільне українсько-німецьке підприємство «Електронтранс». У цьому році заплановано продовжити співпрацю зі згаданим підприємством над дослідженнями з динаміки та міцності трамваїв в експлуатаційних режимах роботи та в позаштатних ситуаціях. Головні зусилля науковців кафедри будуть спрямовані на забезпечення належної безпеки і комфортабельності транспортних засобів.