Любов до науки формується зі студентських років: на кафедрі ПМВ студентів привчають до наукової роботи

Катерина Гречин, тижневик «Аудиторія»
На кафедрі ПМВ студентів привчають до наукової роботи

Важливий компонент діяльності кафедри політології та міжнародних відносин ІГСН – студентська наукова робота, адже вона дає змогу спудеям отримати додаткові бали до загального рейтингу при вступі в магістратуру, а також продовжити науково-дослідницьку діяльність в аспірантурі.

– Молоді науковці нині можуть брати участь не лише в українських, а й міжнародних програмах. Вони успішно проходять стажування за кордоном, захищають іноземною мовою бакалаврські роботи, мають одноосібні та у співавторстві з працівниками кафедри публікації у наукових виданнях, – говорить завідувач кафедри професор Галина Луцишин. – Намагаємося допомогти їм розвиватися всебічно. Так, студенти-міжнародники глибше вивчають іноземні мови, зокрема, у цьому семестрі американка, волонтер Корпусу миру Венді Фонтела спільно з доцентом кафедри Лесею Дорош проводять лекції та семінарські заняття з дисципліни «Зовнішня політика України». Практичних аналітичних навиків студенти набувають у Науково-аналітичному центрі політичних досліджень «Вектор», проходять практику за темою бакалаврських кваліфікаційних робіт, беруть участь у різних міжнародних проектах, стажуваннях, у конференціях, круглих столах, зустрічах із провідними науковцями, громадськими та політичними діячами, у Всеукраїнській студентській олімпіаді з політології (і здобувають призові місця), у заходах, які проводить МІОК, у політологічному гуртку «Студентський кіноклуб», розвивають творчі здібності в осередку Товариства «Просвіта», а організаційні навики – в студентському самоврядуванні.

Кафедра тісно співпрацює з ЛОДА, Французьким, Литовським і Латвійським консульствами у Львові, Представництвом уповноваженого з прав людини у Львівській області, Асоціацією органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати-Україна», ГО «Європейський діалог», Західноукраїнським ресурсним центром тощо. З 2012 року кафедра є постійним учасником міжнародного проекту ЄС та Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». В рамках проекту проходять щорічний Всеукраїнський конкурс наукових студентських робіт з проблематики місцевого розвитку громад, літні школи, наукові конференції.

– Ми добре розуміємо, що без міжнародного співробітництва важко підготувати студентів до професійної діяльності на рівні світових стандартів, – продовжує очільниця кафедри. – Саме тому свою діяльність спрямовуємо на їхню інтеграцію з міжнародною університетською спільнотою. Вивчаємо досвід провідних зарубіжних вишів у визначенні спеціалізації, вибіркових курсів; залучаємо до викладання іноземних мов їх носіїв – співробітників посольств, міжнародних фондів та організацій. Активно співпрацюємо з науковими, академічними та владними інституціями України та зарубіжжя, зокрема, з Вищою школою Східноєвропейських студій у Перемишлі, Вюрцбурзьким університетом ім. Юліуса Максиміліана, Вільнюським університетом, Вармінсько-Мазурським університетом в Ольштині. З останнім підписали угоди про отримання подвійних магістерських дипломів, проведення спільних наукових заходів й програму студентської та викладацької мобільності «Erasmus+Programme». Торік студенти спеціальності «Міжнародні відносини» Станіслав Охремчук, Роксана Щукіна та Хенріка Вітрцньок за підтримки ОБСЄ брали участь у проекті ОБСЄ, а Мар’яна Куньч та Аня Гарбич за підтримки ООН пройшли стажування у Відні. В рамках проекту Британської Ради в Україні «Англійська мова для університетів» 30 наших студентів-міжнародників подали заявки на участь у ньому. Як партнер беремо участь у засіданнях ПРОООН з питань місцевого розвитку у рамках проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду-III».

Колектив кафедри має добрі наукові контакти з кафедрами політології, теорії та історії політичної науки ЛНУ ім. І. Франка, філософії та політології ЛДУВС, державного управління МДГУ ім. П. Могили, політології ХНУ ім. В. Н. Каразіна, міжнародних відносин та зовнішньої політики Київського національного університету ім. Т. Шевченка та іншими.

Дбають і про молоде наукове поповнення. Асистенти Ірина Червінка та Тетяна Бессараб нещодавно отримали дипломи кандидатів наук. Заплановані захисти кандидатських Ірини Сухорольської та Олега Ямельницького. Мають наукову перспективу і магістри Христина Забавська, Мар’яна Гасяк, Ольга Котова, Остап Жук. А Станіслав Охремчук (керівник – Леся Дорош) має чи не найбільше наукових публікацій. Сферою його наукових досліджень є проблема реформування діяльності ООН у сучасних умовах. Ольга Котова під науковим керівництвом Галини Луцишин уже кілька років досліджує транскордонну співпрацю в рамках Карпатського Єврорегіону, досконало вивчає діяльність України в цьому регіоні.

– Займаюся науково-дослідницькою роботою, бо це допоможе мені в майбутньому знайти себе у європейському просторі, – вважає магістр Остап Жук. – Загалом, чим більше студентів займатимуться науковою роботою, то більше в держави шансів вийти з економічної і політичної кризи, в якій ми нині опинилися.