Літо з Центром студентського капеланства: акції християнської спільноти для молоді з різних вишів Львова

Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
Літо з Центром студентського капеланства

Невдовзі канікули і, мабуть, більшість уже почали задумуватися, як цікаво відпочити. Насичені, багаті різними подорожами канікули планують у Центрі студентського капеланства Львівської архиєпархії. Долучатися до акцій цієї християнської спільноти може молодь із різних вишів Львова.

– Ми принагідно шукаємо можливості добре відпочити і з користю разом провести час. Так нещодавно організовували міжвишівський пікнік на озері Задорожне. А минулих вихідних відбулася велопроща до Гошева. Також студенти-політехніки їздили на Схід у Костянтинівку, Зайцево і Димитрівку, – розповів очільник Центру студентського капеланства отець Юрій Остапюк. – Якщо не буде загострення ситуації в зоні АТО, то наприкінці липня зі студентами поїдемо туди знову. Плануємо, що проведемо пізнавальний табір із кількома напрямами роботи: для військових, для парафіян, для мешканців міста, зокрема й для дітей. Маємо налагоджену добру співпрацю з очільницею управління освіти в Костянтинівці Ольгою Барабаш, думаємо залучити також активістів об’єднання «Вільна хата» зі Слов’янська», щоб спільно організувати цікаві майстер-класи, навчання, зокрема іноземної мови, які проводитимуть наші студенти.

Щоб краще координувати діяльність спільноти, організували волонтерський рух «Добро» (головний координатор – студент 4 курсу ІЕПТ Роман Дмитрів), у рамках якого допомагають дітям-сиротам, безхатченкам, військовим. Також студенти продовжують плести маскувальні сітки, що необхідні воїнам, які перебувають на Сході. Тож всі охочі можуть долучатися до цієї роботи.

Продовжують розвивати та вдосконалювати свою майстерність актори-аматори. В серпні студентський театр «САД» уперше братиме участь у Фестивалі «Тустань», де діятиме театральна сцена, на якій демонструватимуть свої дійства молоді актори з усієї України та з-закордону.

Проводитиме Центр студентського капеланства і свої традиційні табори для політехніків. Вишкільний табір для аніматорів, як завжди пройде на базі навчально-оздоровчого табору «Політехнік-3» (смт. Коблеве). А табір «Канікули з Богом» збере студентів у «Політехнік-1» (с. Славське).

– Табір «Канікули з Богом» допомагає долучати до нашої спільноти більше студентів. Саме тоді до нас приходить значна кількість молоді, які залишаються й надалі. Тож набираючи студентів на «Канікули з Богом» (зазвичай півсотні молодих людей), надаємо перевагу учасникам, які ще жодного разу не були в нашому таборі, – наголосив помічник Центру студентського капеланства Ігор Хомічак. – Ці табори відкривають їм бачення, як можна поєднувати громадянську і християнську активність, як, відпочиваючи, вивчати щось нове, а через різні командні ігри вчитися комунікувати і краще знайомитися один із одним.

Також цьогоріч десятеро активістів ЦСК поїдуть до Кракова на зустріч із Папою Римським Франциском у рамках Світового Дня молоді.

Ще однією складовою насиченого літа стане завершальний англомовний табір, який проходитиме зі 7 до 10 липня в Яремчі. Тоді вручать сертифікати відвідувачам занять. У Карпатах проведуть і вишкільний день, у рамках якого студентів вчитимуть, як правильно поводитися в горах, як розіпнути намет, як розпалювати вогнище у дощовий день, що не можна робити під час грози, як поводитися у разі небезпеки. Бо, як зауважив отець Юрій, незважаючи на те, що студенти часто ходять у гори, нерідко в критичних ситуаціях роблять помилки. І, звичайно, зі середини липня до початку серпня відбудеться похід у гори – «Мандруючи з Богом».

– Ми ще не визначилися з форматом табору: чи розділимо його на кілька етапів і для кількох груп, чи об’єднаємо всіх охочих в один табір, розкладемо наметове містечко, де зможемо відпочивати та ночувати, а вдень підніматимемось у гори. Ще у липні плануємо кількаденний сплав по Дністрі, – додав капелан.

Своєю діяльністю Центр студентського капеланства має за мету об’єднати молодь із різних університетів, створити спільні традиції, навчити студентів цікаво і корисно проводити дозвілля та показати, що є альтернатива сидінню в інтернеті, нічним клубам тощо.

– Буває, що проводимо різні заходи, зорієнтовані на молодь того чи іншого навчального закладу, однак, наші осередки мають все ж спільну ціль. Це дає можливість зробити християнську роботу ефективнішою і ціліснішою. Моє бачення таке: щоб у Львові, коли говорять про капеланство, не говорили про окремих людей, а про цілісну структуру. Бо коли від нас йде людина, то без неї робота триває й надалі. Адже насправді кожен працює і кожен успішний у цій роботі. Також зважаємо на те, що якщо ми не займемо вільний час молоді, то вони знайдуть чим його зайняти і, на жаль, зазвичай це не надто добрі заняття, – наголосив наостанок мій співрозмовник.