Лекція до 150-річчя від дня народження Тадеуша Обмінського

Ірина Сайкевич, студентка кафедри журналістики та засобів масової комунікації
Фото з лекції

З нагоди 150-річчя від дня народження архітектора та педагога Тадеуша Обмінського в Науково-технічній бібліотеці Львівської політехніки відбулася лекція-презентація доцента кафедри історії Українського католицького університету, кандидата мистецтвознавства Ігоря Жука.

Тадеуш (Тадей) Обмінський — видатний архітектор Львова першої третини минулого століття, професор Львівської політехніки, проєктант сецесійних будівель у нашому місті й дослідник народного дерев’яного будівництва — залишив неабиякий слід в історії як представник львівської архітектурної школи, архітектор європейського рівня та ключова постать у культурі українсько-польського пограниччя.

На своїй лекції Ігор Жук ознайомив слухачів з біографією видатного архітектора, його професійним шляхом і творчістю. Оглянувши архітектурні рисунки, фото будинків, церков, під’їздів, до спорудження яких доклався Тадеуш Обмінський, урешті можна було зрозуміти почерк архітектора, який творив у Львові й не тільки.

Також значну увагу лектор надав будівлям, щодо співавторства яких довгі роки тривають дискусії. Ігор Жук, який присвятив багато часу дослідженням питань авторства в архітектурі, розвіяв чимало міфів та дезінформації.

Наприкінці всі охочі мали змогу поставити лекторові запитання. А лекція завершилася висновком, що автор сотні професійних архітектурних рисунків Тадеуш Обмінський справді майстер європейського рівня.