Команда студентів Львівської політехніки реалізує грантовий проєкт для протидії російській дезінформації

Tech StartUp School Львівської політехніки
Заставка до матеріалу

Студенти ІІІ курсу програми «Інтернет речей» у Львівській політехніці Устим Бучко, Юрій Рожанківський, Богдан Завадка, Остап Шийка та Юрій Решетник за підтримки Фонду цивільних досліджень і розвитку США (CRDF Global) реалізують проєкт TRIDENT для протидії російській дезінформації та пропаганді.

У Tech StartUp School Університету поспілкувалися з командою Agroos.

– Як ви познайомились та як виникла ідея?

– Познайомились ми ще давно, коли навчались в одному класі Львівського фізико-математичного ліцею. Ще з того часу здружились, тому робота в команді давалась нескладно, і ми завжди розуміли одне одного. На першому курсі зразу утворили команду в такому складі й почали працювати над проєктом. Ідея з’явилась під впливом повномасштабного вторгнення, а великий поштовх для її реалізації надав наш ментор, Тарас Кльоба, який розповів про грантову програму на цю тематику.

– У чому суть вашої ідеї?

– Наша ідея полягає в тому, щоб створити засіб для протидії проросійській дезінформації та пропаганді, інформуючи про це людей. Зараз в українському інфопросторі як ніколи багато фейкової інформації, яка справді може згубно впливати на Україну. Саме тому ми вирішили з нею боротись.

– Які проблеми виникають під час роботи?

– Серйозних проблем всередині команди під час роботи в нас не було, дуже допомагає те, що ми давно працюємо разом і вже напрацювали певні механізми для внутрішньої взаємодії та стеження за прогресом кожного учасника.

– Ваша мотивація і проміжні результати роботи у проєкті?

– Значним мотиваційним фактором є те, що наша робота потрібна не тільки замовнику чи грантодавцю, – вона напряму пов’язана з допомогою Україні в боротьбі із загарбниками. Перші результати роботи, які вже зараз можна відзначити, також дуже мотивують: за перший місяць ми зібрали майже пів сотні тисяч повідомлень, пов’язаних із російською дезінформацією, і плануємо наростити цю кількість.

– Які ваші плани?

– Ми плануємо продовжувати роботу над проєктом до кінця грантового періоду, і якщо нам вдасться зробити справді якісний потрібний продукт – тоді й далі розвиватись у цьому напрямі.

Учасники команди Учасники команди Учасник команди