Кафедра міжнародної інформації провела вебінар для старшокласників на тему Другої світової війни

Кафедра міжнародної інформації Львівської політехніки
Скріншот з онлайн-семінару

Кафедра міжнародної інформації 9 травня провела онлайн-семінар для старшокласників, які цікавляться міжнародними відносинами. Тема вебінару – «Друга світова війна: інструменти радянської/російської пропаганди, маніпуляцій та дезінформацій проти України та світу».

9 травня завжди було потужним інструментом російської пропаганди. У той час, як світ вшановує пам’ять загиблих у Другій світовій війні 8 травня, росія всі ці роки святкує «перемогу». А від 24 лютого 2022 року ми стали свідками протистояння двох світоглядів: українське гасло «Ніколи знову» вкотре протистоїть російському «Можем повторить».

Спікерами семінару були Любомир Хахула, кандидат історичних наук, асистент кафедри міжнародної інформації, заступник директора Львівського історичного музею, та Наталія Гриньох, кандидат історичних наук, доцент кафедри МІ. Модератори семінару – завідувач кафедри міжнародної інформації, доктор політичних наук Василь Гулай та асистент кафедри Христина Юськів.

Любомир Хахула у своєму виступі окреслив проблему інструменталізації історії та минулого, зокрема наратив про Велику вітчизняну війну, який став головним пропагандистським міфом СРСР. З цим міфом та кліше наша держава частково успішно бореться понад 7 років, починаючи з 2014-го. Міф про «Велику Вітчизняну війну» – ідеологічне кліше, яке створили у Радянському Союзі, щоб наголосити на «великій війні всього радянського народу проти німецько-фашистських військ».

Наталія Гриньох акцентувала на тому, що сьогодні відбуваються не лише маніпуляції щодо цієї події – Великої вітчизняної війни. Сферами маніпулятивного впливу є й освіта, література, мистецтво, де привласнюють історію України. Варто пам’ятати, що «Велика вітчизняна війна» – це ідеологічно забарвлена і з наукової точки зору не зовсім коректна назва для німецько-радянської війни. Варто пильнувати, адже цей міф про війну досі використовує росія зі сподіванням зберегти ідеологічний вплив на пострадянські країни.

За 100 років у радянській/російській пропаганді практично нічого не змінилося. Досі залишається актуальною теза про те, що пропаганда є на вістрі агресії росії проти України. Ця війна почалася з годинного звернення путіна до росіян, де він, маніпулюючи фактами, проголошував низку наративів, на яких будується сучасна зовнішня політика та пропаганда росії. Вона завжди служила підґрунтям для подібних атак і мала надати їм певного історичного сенсу.

Спікери розглянули витоки та сенс поняття «пропаганди», яку роль вона відігравала у міжнародних відносинах кінця ХХ – початку ХХІ століття, інструменталізацію Другої світової війни та перетворення її на головний пропагандистський міф СРСР, а також роль Музею історії України у Другій світовій війні на формування політики пам’яті.

Скріншот з онлайн-семінару Скріншот з онлайн-семінару