Кафедра ІМКС – партнер проєкту «Розбудова потенціалу для управління культурною спадщиною на основі даних в Україні»

Кафедра історії, музеєзнавства та культурної спадщини
Заставка до матеріалу

1 листопада стартував проєкт Data4UA, спрямований на покращення управління культурною спадщиною в Україні на основі даних. Цей 18-місячний проєкт, що триватиме до 30 квітня 2025 року, об’єднує динамічний консорціум партнерів, серед яких – Інститут літератури, фольклору та мистецтва Латвійського університету в ролі координатора (Латвія), Національний університет «Львівська політехніка» (Україна), Space4CC (Греція/Норвегія) та Люблянський університет (Словенія). Проєкт підтримує програма Європейського Союзу Erasmus+.

Основними завданнями Data4UA є оцінка заходів, вжитих закладами вищої освіти і суспільством у відповідь на надзвичайні ситуації, пов’язані з культурною спадщиною в Україні, підвищення рівня знань та навичок викладачів і студентів закладів вищої освіти у сфері охорони культурної спадщини, а також дослідження ролі ЗВО у сприянні реагуванню суспільства на надзвичайні ситуації, пов’язані з культурною спадщиною.

З огляду на війну, що триває в Україні, проєкт Data4UA покликаний підтримати й посилити управління даними про культурну спадщину з особливим акцентом на системах освіти і підготовки кадрів у сфері культурної спадщини. Оскільки війни та збройні конфлікти продовжують загрожувати культурній спадщині у глобальному масштабі, цифрові технології відіграють ключову роль у збереженні та захисті цих безцінних активів. ЮНЕСКО підкреслила цей факт у доповіді «Передові технології: захист і збереження культурного розмаїття в цифрову епоху». Data4UA орієнтований на викладачів і студентів європейських закладів вищої освіти, надаючи їм можливість розширити свої компетенції, зокрема у сфері цифрових даних про культурну спадщину, створених громадянами, та навчання цифровому управлінню. Проєкт включає серію інтерактивних навчальних заходів, побудованих на прототипі моделі збагачення екосистем даних про культурну спадщину внеском громадян.

«Для кафедри історії, музеєзнавства і культурної спадщини Національного університету «Львівська політехніка» велика честь і відповідальність бути залученою до проєкту, – розповідає доцентка Світлана Муравська. – Кафедра вже понад десять років готує фахівців у галузі музеєзнавства та культурної спадщини. Підвищення їхньої кваліфікації, зокрема з огляду на складні виклики сьогодення, є одним із наших найважливіших завдань. Водночас для нас також надзвичайно важливо залучити до навчання студентів аналогічних спеціальностей з інших українських вишів, а також усіх фахівців у сфері культурної спадщини, зацікавлених у поглибленні свого професійного досвіду. Ми працюємо заради спільної мети, і за підтримки міжнародної спільноти зробимо ще більше для збереження та захисту культурної спадщини в Україні».

Data4UA прагне вдосконалити процеси викладання і навчання, інтегруючи нові технології у збереження й захист культурної спадщини. Використовуючи інноваційну та творчу співпрацю у своїй освітній діяльності, проєкт робить акцент на створенні й поширенні комплексних і добре структурованих матеріалів та послуг, включаючи онлайн-модулі, вебінари, ландшафтні аналізи та діяльність зі збору даних від громадян. Проєкт Data4UA має на меті слугувати прикладом для просування інновацій в освіті у сфері культурної спадщини, охоплюючи не лише заклади вищої освіти, а й ширшу аудиторію, забезпечуючи таким чином значну додану вартість на різних рівнях, включаючи вищу освіту, культурологічні студії та громадянське суспільство.