Free Walk: розумна тростина від першокурсників програми «Інтернет речей» у Львівській політехніці

Львівський ІТ Кластер
Ілюстрація до матеріалу

Львівський IT Кластер від самого початку роботи над оновленням бакалаврських програмами ставив перед собою завдання не лише давати студентам усі необхідні для роботи на тех-ринку знання, а й розвивати у них підприємницькі навички. Саме тому студенти спільно з менторами з IT-компаній створюють власні проєкти вже з першого курсу. Нещодавно відбулися їхні захисти. Серед них є ті, які вже переросли у стартапи, зокрема Free Walk – розумна тростина.

Унікальну розумну тростину для частково зрячих людей створили першокурсники бакалаврської програми «Інтернет речей» Національного університету «Львівська політехніка». Аналогів такого виробу в Україні немає. Найближчі конкуренти – в Туреччині. Однак їхня тростина потребує мобільного застосунку для використання, натомість розробка львівських студентів працює автономно.

«Ми провели опитування серед слабозрячих та частково зрячих українців і з’ясували, що для них пріоритетом є повідомлення про сходи і бордюри. Адже великі об’єкти вони частково розпізнають. Саме тому ми додали датчик відстані внизу палиці», – розповідає Меланія Волошинська, керівниця команди.

Коли людина перебуває приблизно за 160 сантиметрів (два кроки) до перешкоди, датчик передає сигнал до ручки. Там розташований моторчик, який починає вібрувати. Коли ж відстань менше кроку, то ручка починає ще й пищати. Ще однією функцією розумної тростини є голосовий пошук. Якщо людина забула, куди поклала свою палицю, їй достатньо свиснути – і тростина видасть мелодію. Крім того, палиця розбірна, тому її можна покласти в сумку і взяти з собою у транспорт. А завдяки спеціальній формі рівнобедреного трикутника її легко складати назад: ланки не перекручуються, тому датчики завжди у потрібному місці.

Прототип палиці – пластиковий, адже був надрукований на 3D-принтері. Водночас команда першокурсників працює над забезпеченням більшої міцності й довговічності тростини і шукає виробника, який зможе виготовити її з алюмінію.

У планах – масове виробництво розумних тростин. Студенти вже розробили бізнес-план, знайшли постачальників мікрочіпів з Німеччини, а ще офіс та склад, де можна зберігати матеріали для виготовлення тростин. Команда також працює над залученням фінансування.

Проєкт розумної тростини став фіналістом пілотного навчального проєкту «Сприяння розвитку молодіжного підприємництва серед ВПО». Там він здобув друге місце.