Доцентка кафедри туризму ІСТР Мар’яна Сеньків прочитала лекції в Університеті міста Гайзенхайм (Німеччина)

Ірина Мартин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Мар’яна Сеньків у Німеччині

Візит викладачки Львівської політехніки Мар’яни Сеньків до німецького університету відбувся у межах програми академічної мобільності Erasmus+. До програми ввійшли гостьові лекції та обговорення можливостей майбутньої співпраці. Університет міста Гайзенхайм у Німеччині – відомий освітній заклад, який готує фахівців для галузі виноградарства, садівництва, ландшафтної архітектури та охорони природи. Там дотримуються принципів сталого навчання протягом життя.

У перший день програми перебування в Гайзенхаймі Мар’яна Сеньків познайомилася з керівником Екгардом Джедіке й усією командою Інституту ландшафтного планування та охорони природи, а також із керівницею міжнародного офісу університету Сонею Тілеман. Прочитала викладачам і студентам лекцію про інтереси у викладанні та дослідженнях, про перспективи майбутньої співпраці між Львівською політехнікою й Університетом Гайзенхайма.

– Першу лекцію я прочитала у приміщенні вілли Монрепо, оточеної чудовим парком, яка збудована ще в 1861 році. Також я відвідала виноробню університету, долучившись до екскурсії українського науковця Андрія Тарасова, – розповідає Мар’яна Сеньків.

Викладачка відвідала й місто Вісбаден, де познайомилася з працівницею Державного відомства охорони пам’яток у Гессені Барбарою Бернар і дізналася про актуальний проєкт зі збереження культурних ландшафтів у Німеччині. Там вдалося обговорити можливості майбутньої співпраці в контексті збереження культурних ландшафтів Карпатського регіону України. Мар’яна Сеньків побувала в палаці Бібріх, збудованому в 1702 році в стилі бароко, який свого часу був офіційною резиденцією правителя незалежного герцогства Нассау. Прочитала другу лекцію про особливості викладання в українському університеті в умовах війни. Приємно, що на цій лекції були не лише німецькі, а й українські студенти, які навчаються в Університеті міста Гайзенхайм.

– Важливим пунктом мого перебування було представництво Регіонального правління Рейнланду (LVR) у Кельні, де я поспілкувалася з розробниками німецької інформаційної системи KuLaDig, яку студенти Львівської політехніки використовують під час навчання, у межах факультативного курсу. Запропонувала шляхи поліпшення роботи системи, – наголошує викладачка.

У програмі перебування були напрочуд цікаві екскурсії історичною частиною Кельна, зокрема Кельнський собор, відвідування Долини Верхнього Середнього Рейну, що належить до об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО. Науковці Йорн Шультхайс і Мартін Райс докладно розповіли про особливості цього культурного ландшафту в контексті кліматичних змін. На окрему увагу заслуговує невелике затишне місто Гайзенхайм, відоме як місто вина, місто-собор, липове місто, а також замок Йоганнісберг, що поруч із виноградниками.

Наступна зустріч у межах цієї програми – обговорення спільного наукового проєкту – відбудеться в червні цього року у місті Сучава (Румунія).

Слід сказати, що Угода про співробітництво між Львівською політехнікою й Університетом міста Гайзенхайм підписана ще у 2020 році після участі представників німецького ЗВО у міжнародній конференції, що відбулася в Інституті сталого розвитку ім. В. Чорновола. Попри пандемію коронавірусу, а згодом і початок повномасштабної війни в Україні, кафедра туризму не припиняла співпраці з німецькими колегами. Зокрема, цього року вже втретє для студентів туризму організовано факультативний курс «Цифрові культурні ландшафти – нові можливості для України», який провадять німецькі викладачі Йорн Шультхайс і Мартін Райс з Університету міста Гайзенхайм.

Мар’яна Сеньків у Німеччині Мар’яна Сеньків у Німеччині Мар’яна Сеньків у Німеччині Мар’яна Сеньків у Німеччині Мар’яна Сеньків у Німеччині Мар’яна Сеньків у Німеччині Мар’яна Сеньків у Німеччині Мар’яна Сеньків у Німеччині Мар’яна Сеньків у Німеччині Мар’яна Сеньків у Німеччині Мар’яна Сеньків у Німеччині Мар’яна Сеньків у Німеччині Мар’яна Сеньків у Німеччині Мар’яна Сеньків у Німеччині Мар’яна Сеньків у Німеччині Мар’яна Сеньків у Німеччині Мар’яна Сеньків у Німеччині Мар’яна Сеньків у Німеччині Мар’яна Сеньків у Німеччині Мар’яна Сеньків у Німеччині