Бібреччина розкрила свої таємниці: дивовижний культурно-туристичний віртуальний тур

Яна Панчишин, студентка кафедри журналістики та засобів масової комунікації
Фото із заходу в НТБ

Нещодавно у Науково-технічній бібліотеці Львівської політехніки відбулася захоплива подія – презентація «Бібреччина: неймовірно цікаво». Учасники поринули у віртуальний тур територією Бібрської громади, де чимало привабливих туристичних місць і цікавинок.

– Скільки в нас є таких пам’яток, які навіть не снились… Тому сьогодні ми хочемо розказати про Бібреччину. Хочемо, щоб наша Бібреччина, яка є справжньою terra incognita, стала землею не тільки для нас, а й для тих людей, які хочуть до нас приїжджати, – зазначила Оксана Довгаль, заступниця Бібрського міського голови.

Під час заходу згадали і про мальовничі поля лаванди та гортензій.

– Вони не були видатковими, але приїжджало так багато людей! І потім на другий рік, і на третій, хоч це й було під час пандемії. І цього року буде вже четвертий сезон казкових полів, які ви можете відвідати, – додала пані Оксана.

Також присутні почули веселі історії та легенди про гору Камула, завдяки яким захід був не лише пізнавальний, а й насичений позитивом. А Роксолана Гаврилюк розповіла про Франца Ксавера Моцарта і доньок графа Баворовського, які були його ученицями.

– Не було мами, яка штурхала його в плечі й порівнювала з батьком, дорікаючи, щоб він не ганьбив його імені. Й ось наші землі дали йому свободу, – зауважила вона.

Розповідали на заході і про рогалик Урбанського, який увійшов до Книги рецептів Клопотенка та став кулінарним брендом Бібреччини.

– Запропонували нам взяти участь у конкурсі, який організував Євген Клопотенко. Потрібно було представити рідкісну страву, у нас це був рогалик Урбанського. Ми представили його в оригінальному вигляді. Формою він схожий на батон, але зігнутий. І ми дуже зраділи, коли дізналися, що наш рогалик увійшов до тридцяти найкращих рецептів України, – поділилася пані Гаврилюк.

Неабияке враження справили згадки про Уляну Кравченко та листи Івана Франка до жінки. Також організатори не залишили без уваги містичні німецькі колонії й розповіли про відомого «магістра артистичного слюсарства» Михайла Стефанівського. А наприкінці заходу гості мали можливість підтримати ініціативу, придбавши книжки, сувеніри та карти, пов’язані з унікальною Бібреччиною.

Фото із заходу в НТБ Фото із заходу в НТБ Фото із заходу в НТБ Фото із заходу в НТБ Фото із заходу в НТБ Фото із заходу в НТБ