25 років Львів – у списку Світової спадщини ЮНЕСКО: в Університеті відбулась міжнародна конференція

Проєктний офіс Львівської політехніки
Фото з конференції

5 грудня 2023 року в Національному університеті «Львівська політехніка» (у день річниці внесення міста у Список Всесвітньої Спадщини ЮНЕСКО) відбулася міжнародна конференція «Львів – 25 років у Списку Світової Спадщини ЮНЕСКО. Підсумки. Перспективи». Організаторами наукового зібрання стали кафедра архітектури та реставрації Національного університету «Львівська політехніка» і Львівська обласна організація Українського товариства охорони пам’яток історії та культури.

«Львів – місто, архітектура якого має самобутні риси, що становить виняткову вартість на тлі світової культури. Величезна притягальність міста значною мірою криється в його своєрідній архітектурі та урбаністиці», – такими словами голова конференції, завідувач кафедри архітектури та реставрації професор Микола Бевз, розпочав першу секцію конференції для гостей та учасників.

«Центральна історична частина Львова – це великий архітектурний та мистецький музей. Внесення Львова у 1998 році до Списку Всесвітньої Спадщини ЮНЕСКО сприяло ширшому визнанню його унікальної урбаністичної, архітектурної і мистецької спадщини у світі. Проте це визнання також спонукає до подальшої праці з вивчення та охорони історико-культурної спадщини міста, до проведення реставраційних та музеєфікаційних робіт», – додав Микола Валентинович.

Важливим атрибутом проведення конференції були виступи учасників та обговорення правового забезпечення, наукового дослідження й пам’яткоохоронної діяльності у Львові. Крім того, було розглянуто проблеми та перспективи проведення реставраційних робіт та ревалоризації архітектурно-містобудівного середовища.

У рамках конференції працювала окрема секція «Нерухома і рухома мистецька спадщина в аспекті музеєфікації цінного історичного міського середовища». Під час роботи цієї секції проректорка з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків Львівської політехніки професорка Наталія Чухрай та керівник Проєктного офісу Назарій Андрущак презентували результати участі команди Університету в міжнародному гранті AURORA, метою якого є розроблення технічних засобів зі збереження та охорони цінних творів мистецтва, музейних експонатів від зовнішніх впливів, небажаних переміщень, викрадень. Доповідачі підкреслили особливу потребу розвитку такого напряму досліджень в умовах війни в Україні, пограбування її музеїв російськими окупантами. Дослідник зі США Мирон Стахів відзначив особливу потребу захисту величезної кількості творів сакрального мистецтва, які перебувають в українських церквах.

На завершення конференції у резолюції відображено необхідність координації роботи в цьому аспекті науковців Львівської політехніки, музеїв і пам’яткоохоронних установ та організацій.


Фото Миколи Тиса, Центр комунікацій Львівської політехніки

Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції