Значення та наслідки американської військової допомоги для України

Микола Бучин, професор кафедри політології та міжнародних відносин
Заставка до матеріалу

Весь світ, а особливо — Україна, майже пів року спостерігали за епопеєю з наданням американської допомоги для нашої держави. Так сталося, що Україна стала заручницею передвиборної боротьби між республіканцями, які контролюють нижню палату Конгресу США, та демократами, які мають більшість у Сенаті та свого президента. У рамках цієї боротьби нижня палата Конгресу в особі спікера-республіканця М. Джонсона тривалий час не могла проголосувати за допомогу Україні в розмірі 61 млрд доларів США.

Основний кандидат від республіканців, експрезидент США Д. Трамп, прагнув використати фактор допомоги для України як інструмент передвиборної боротьби проти адміністрації Дж. Байдена. А тому Д. Трамп чинив тиск на спікера Палати представників з вимогою не ставити на голосування вже проголосований раніше Сенатом законопроєкт про допомогу Україні.

Проте врешті-решт 20 квітня 2024 року Палата представників Конгресу США проголосувала за новий закон про надання Україні підтримки в розмірі майже 61 млрд доларів. 24 квітня 2024 року проголосований нижньою палатою Конгресу США законопроєкт підтримав Сенат. А наступного дня його підписав Президент США Дж. Байден. Майже одразу США оголосили про надання найбільшого за весь період повномасштабної російсько-української війни пакету військової допомоги розміром 6 млрд доларів.

Відтак довгоочікувана американська допомога вже на шляху до України, а частину — вже потенційно використовують на полі бою, адже Пентагон заявив, що частина військової техніки, призначеної для нашої держави, вже перебувала на території Польщі та ФРН і була готова до відправлення в Україну одразу ж після схвалення відповідного рішення.

У цьому контексті хочеться проаналізувати значення, позитивні та негативні сторони наданої допомоги, а також її вплив на результат російсько-української війни. Отже, на моє переконання, до позитивних аспектів і наслідків історичного голосування в Конгресі США щодо допомоги Україні можна зарахувати такі:

  1. Це сумарно найбільший за обсягом пакет військової допомоги, яку будь-коли отримувала Україна.
  2. Своїм рішенням США показали, що вони залишаються «в строю» та на них можуть розраховувати союзники у боротьбі з авторитаризмом у світі.
  3. Приємним доповненням до 61 млрд доларів стала низка інших важливих рішень, проголосованих Конгресом того ж дня паралельно із законом про допомогу Україні:
    • надання багатомільярдної допомоги іншим союзникам США — Ізраїлю та Тайваню у боротьбі з ворогами (які одночасно є і нашими геополітичними ворогами);
    • запровадження додаткових антиросійських санкцій;
    • вимога до Президента США надати Україні ракети дальньої дії ATACMS;
    • ухвалення рішення щодо передання Україні конфіскованих російських активів (у такий спосіб наша держава може додатково отримати до 8 млрд доларів).
  4. Важливим став контекст, в умовах якого ухвалювали згадані вище рішення: зміна позиції спікера М. Джонсона та частини республіканців відбулася після доповіді розвідки США про реальність геополітичного союзу росії, Китаю й Ірану проти США та Заходу загалом. А це означає, що, зрозумівши реальність і масштабність загроз, політична еліта США буде діяти рішучіше на міжнародній арені, зокрема допомагаючи Україні та протидіючи російській агресії.
  5. Надання американської підтримки Україні стане чітким сигналом як для наших ворогів, так і для країн, які вагаються, що Україна не є сам на сам із могутнім агресором.
  6. Структура військової допомоги (першого траншу) є відповідною ситуації на полі бою, адже охоплює вкрай потрібне підсилення ППО та ракети дальнього радіуса дії.
  7. Затягування з американською допомогою «пробудило Європу», яка, зрозумівши перспективу усунення США від російсько-української війни, почала сама активніше допомагати Україні.
  8. Епопея з американською допомогою стала наукою для України, яка має працювати над власним виробництвом озброєння, а також диверсифікувати джерела постачання військової допомоги.

Відтак можна прогнозувати, що надання американської допомоги дасть нам шанс не лише вирівняти ситуацію на полі бою, а й схилити шальки терезів на нашу користь загалом.

Серед негативних нюансів, пов’язаних з отриманням американської військової допомоги, варто виокремити такі:

  1. Допомога надійшла дуже пізно. Тож ціною такого затягування стали масштабні руйнування, життя наших громадян і втрата ініціативи на полі бою (насамперед втрата Авдіївки та прилеглих територій).
  2. Більш як четвертина нижньої палати парламенту США, а також частина Сенату голосували проти підтримки України. Йдеться про представників Республіканської партії США, з якими, очевидно, Україна не комунікує належним чином.
  3. Частину американських коштів надано Україні у формі кредиту. Водночас закладено механізми, відповідно до яких глава США може цей кредит із часом списати.
  4. Є реальна ймовірність того, що це була остання допомога для нашої держави з боку США.

Підсумовуючи, варто наголосити, що об’ємний американський пакет військової допомоги для України став тією рятівною соломинкою, що дає нам шанс не програти (а за певного збігу обставин — і виграти) цю війну. Проте не менш важливими будуть як темпи постачання американського озброєння, так і його номенклатура. Крім того, слід пам’ятати, що воює не техніка, воюють люди. Відтак американська допомога має поєднуватися з європейською, доповнюватись ефективною мобілізаційною політикою та продуманими рішеннями на полі бою. Паралельно має тривати потужна дипломатична робота України з нашими явними і потенційними партнерами. До того ж така робота (комунікація) має відбуватися не лише на рівні держави, а й на рівні громадянського суспільства. Особливо важливою є робота з пересічними громадянами США, адже за умови їхньої підтримки України жоден з потенційних переможців президентських виборів у США не ризикне нехтувати підтримкою України, якщо його виборці будуть підтримувати нашу державу.