У рамках проєкту Baltics4UA з успіхом пройшло кафе досвіду щодо співпраці у відповідь на кризові ситуації

Кафедра соціальних комунікацій та інформаційної діяльності
Фото із заходу в НТБ

Кафе досвіду «Співпраця у соціальних акціях, ініційованих академічними колами, як відповідь на кризові ситуації» з успіхом пройшло в Науково-технічній бібліотеці Національного університету «Львівська політехніка» в рамках проєкту «Підтримка України через залучення громадян в університетах країн Балтії» (Baltics4UA).

Захід був спрямований на обговорення та обмін досвідом щодо співпраці у соціальних акціях, ініційованих академічними колами, особливо у контексті реагування на кризові ситуації. Учасники мали можливість ознайомитися з прикладами успішних ініціатив та обговорити можливості для їхнього розширення й удосконалення.

Всього у заході взяли участь 27 учасників (викладачі, студенти й неакадемічний персонал Львівської політехніки). Зустріч пройшла у форматі інтерактивних дій, де всі учасники працювали у невеликих командах під керівництвом своїх лідерів.

Лідерами команд були:

  • Олександр Березко, к.т.н., доц., доцент кафедри соціальних комунікацій та інформаційної діяльності Національного університету «Львівська політехніка», експрезидент EuroDoc;
  • Ірина Сняданко, д.психол.н., професор, завідувачка кафедри теоретичної та практичної психології Львівської політехніки;
  • Іван Хома, к.і.н., доц., завідувач кафедри історії, музеєзнавства та культурної спадщини Університету.

Кожна команда обговорювала основні проблеми та позитивні практики зазначеної тематики, а також генерувала ідеї для розв’язання проблем або досягнення позитивних змін.

Зважаючи на акцент заходу – співпраця менеджменту ЗВО й академічної спільноти під час реагування на кризові ситуації, учасники у командах запропонували такі заходи.

  1. Створення спеціалізованих комісій для кризового управління, які будуть включати представників академічної спільноти й адміністрації для ефективного управління кризовими ситуаціями.
  2. Розробка та вдосконалення плану дій для реагування на різні види кризових ситуацій.
  3. Проведення тренінгів та семінарів з кризового управління для підвищення навичок управління кризовими ситуаціями.
  4. Створення системи оперативного обміну інформацією між учасниками спільного процесу реагування на кризові ситуації.
  5. Використання експертного потенціалу академічної спільноти для аналізу кризових ситуацій та розробки рекомендацій щодо їхнього розв’язання.
  6. Створення інформаційно-аналітичних центрів, які будуть відстежувати ситуацію та аналізувати дані для оперативного реагування на кризові події.
  7. Організація спільних інтердисциплінарних проєктів між різними інститутами, університетами та дисциплінами для розв’язання конкретних проблем, пов’язаних із кризовими ситуаціями.
  8. Створення системи психологічної та практичної підтримки для тих, хто потребує допомоги під час кризових ситуацій.
  9. Розвиток механізмів взаємодії з громадськістю для її інформування та залучення до реагування на кризові ситуації.
  10. Створення мережі партнерів для швидкого реагування на кризові ситуації та обміну ресурсами.

Ці пропозиції стануть основою для подальшого вдосконалення механізмів кризового управління в університетах і сприятимуть підвищенню рівня готовності до небезпек та викликів.

Учасники заходу відзначили високий рівень інтерактивності та плідність обміну ідеями.

Стежте за новинами проєкту Baltics4UA та долучайтеся до подальших заходів його команди!

Фото із заходу в НТБ Фото із заходу в НТБ Фото із заходу в НТБ Фото із заходу в НТБ Фото із заходу в НТБ Фото із заходу в НТБ Фото із заходу в НТБ Фото із заходу в НТБ Фото із заходу в НТБ Фото із заходу в НТБ