Студентка ІАДУ Лідія Станько: «Для мене велика честь бути стипендіаткою Президента України»

Анна Зіганшина, Центр комунікацій Львівської політехніки
Лідія Станько

Для студентки Інституту адміністрування, державного управління та професійного розвитку Лідії Станько другий навчальний семестр був плідним на великі досягнення. Нещодавно дівчина стала стипендіаткою Президента України. Докладніше про успіхи в навчанні, нові плани та мрії Лідії — у нашому інтерв’ю.

— Чому ви вирішили навчатись у Львівській політехніці і як обирали спеціальність?

Я обрала Львівську політехніку через її гідну репутацію серед університетів України, що базується на статистичних даних та відгуках студентів і випускників. У виборі спеціальності я відштовхувалася від власних уподобань та бажання змінювати й поліпшувати державу. Мене завжди цікавило розв’язання соціальних, економічних, політичних та інших проблем, особливо на рівні державного управління. Насамперед я хотіла працювати на благо суспільства та робити те, що мені подобається найбільше. Перед поданням документів я ознайомлювалася з планами навчальних програм різних спеціальностей. На основі цього вирішила, що великий обсяг різноманітних дисциплін, наведених у навчальному плані спеціальності «публічне управління та адміністрування», мені найкраще підходить. Своїм вибором я задоволена, адже ця спеціальність охоплює дуже багато різноманітних сфер науки (від маркетингу до національної безпеки).

— Поділіться вашими першими враженнями від навчання в університеті. Наскільки швидко адаптувалися до студентського життя?

Коли ти вже на третьому курсі, важко пригадати перші враження від навчання в університеті. Однак добре пам’ятаю, що в перший день зустрічі з викладачами я відзначила їхній високий професіоналізм і готовність давати якісні знання студентам. Також дуже сподобалося наше студмістечко. Мене по-особливому захопила атмосфера студентства всередині цього середовища між корпусами і безпосередньо в них.

Я б не сказала, що знаю відповідь на запитання щодо адаптації до студентського життя, оскільки очне навчання на першому курсі тривало зовсім не довго. Більшу частину часу ми вчились онлайн. Але оскільки я звикла до будь-якого формату навчання, то можна сказати, що адаптація була швидкою.

— Що для вас означає бути стипендіаткою Президента України?

Бути стипендіаткою Президента України для мене велика честь і підтвердження успішної праці над собою. Ця нагорода для мене є визнанням моїх зусиль, яких я докладала впродовж усіх років навчання, а також результатом праці та підтримки багатьох важливих для мене людей: моєї сім’ї, друзів і викладачів. Гадаю, без їхньої підтримки я б не досягла таких висот.

— Яких зусиль ви доклали, щоб досягти такого успіху в навчанні?

— Щоб досягти успіху в навчанні, потрібні самодисципліна, систематичність і велика мотивація. Велику вагу мають довготривала самостійна праця та допомога від викладачів, які були наставниками для мене під час написання багатьох наукових праць. Ще раз зазначу: підтримка з боку найближчих людей і можливість покластися на них допомогли мені в досягненні моїх цілей. Постійна практика й удосконалення стали основою мого розвитку як студентки. Кожен успіх і помилка були для мене важливими, адже сприяли моєму особистісному зростанню. Завдяки цьому досвіду я опанувала навички, які будуть корисні для мене впродовж усього життя як у навчанні, так і в кар’єрі.

— Які ваші подальші цілі й у якій сфері мрієте працювати?

Поки що я не визначилася зі сферою майбутньої діяльності, оскільки світ швидко змінюється і потрібно постійно рухатися разом з ним. Тож моєю ціллю на цей час є пошук нових шляхів і використання якомога більше можливостей. Я прагну розвиватися в галузі, яка дасть мені змогу застосовувати свої навички та знання з користю для суспільства. З моїми інтересами у сфері публічного управління та адміністрування я розглядаю можливість працювати в громадському секторі або ж у дотичних до цього організаціях. Цей період пошуку є для мене часом відкриття нових горизонтів і визначення моєї майбутньої кар’єри. Вважаю, що наразі правильним для мене шляхом є не фокус на чомусь обмеженому й конкретному, а відкритість до багатьох сфер діяльності.

— Що ви можете порадити майбутнім студентам Львівської політехніки?

Майбутнім політехнікам я б порадила завжди вірити в себе і не боятися робити якомога більше помилок. Помилки в час студентства — це не поразки, а напрями руху, цінний досвід, якого ви набули в правильний час. Я залюбки заохочую студентів пробувати себе у всьому новому й навіть мінімально цікавому, тому що це дуже допомагає зрозуміти себе, свої уподобання та сформулювати певні особисті цілі. Також я б порадила долучатися до внутрішньоуніверситетських подій, як-от «Весна Політехніки» й «Осінь Політехніки», різноманітні курси, тренінги та будь-що інше. Нещодавній досвід участі у «Весні Політехніки» відкрив для мене несподівано багато. І найголовніша моя порада — використовувати студентське життя на повну, бо воно дуже скороминуще.

Лідія Станько Лідія Станько