Побачила світ книжка «Під опікою святого Лазаря. Мандрівка в часі. Шпиталь. Львівська політехніка. Дударик»

Ірина Мартин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Обкладинка видання

З цієї нагоди у храмі святого Лазаря презентували це видання. Його автори — професор, доктор архітектури Львівської політехніки Микола Бевз та історик і журналіст Богдан Білан. Це архітектурне й історичне дослідження території, де свого часу був комплекс шпиталю святого Лазаря, що діяв у Львові від початку XVII століття й аж до Другої світової війни. Після війни його територія і споруди відійшли Львівській політехніці та хоровій капелі «Дударик».

— Ця книга є початком шляху, який дасть змогу шпиталю святого Лазаря зайняти гідне місце серед монастирів, храмів, палаців, фортів Цитаделі та інших давніх пам’яток Львова, — наголошує один з авторів — професор архітектури Микола Бевз.

Ідея задуму такого дослідження виникла понад десять років тому в історика й журналіста Богдана Білана. Його він намагався втілити разом із Миколою Кацалом — диригентом, засновником хору хлопчиків «Дударик», що згодом став однойменною державною академічною чоловічою капелою. А 2021 року, коли минало 400 років від заснування шпиталю Лазаря та 50 років від створення «Дударика», завдяки підтримці ректора Львівської політехніки Юрія Бобала плани почали реалізовуватись. Виявилося, що над такою самою темою працює професор Микола Бевз. Його дослідження архітектури та історії кварталу забудови шпиталю Лазаря, що тепер належить Львівській політехніці, та формування історико-містобудівних студій відкрили для Богдана Білана недосліджену частину історії шпиталю. Відтак автори об’єднали свої зусилля й стали працювати спільно з відповідальною редакторкою Центру комунікацій Львівської політехніки Тетяною Вергелес, яка здійснила загальну редакцію книжки.

Дослідження Миколи Бевза й Богдана Білана доповнюють статті Тараса Вархоляка та Дмитра Кацала — про хорову капелу «Дударик» і її творця, випускника Львівської політехніки Миколу Кацала, Ірини Лонкевич — про видавництво й Назарія Подольчака — про стартап-школу. Вони відкривають читачеві історію об’єктів, що зараз містяться в колишніх спорудах і на території шпиталю св. Лазаря — одного з найстаріших і найкраще збережених шпитальних комплексів в Україні — та творять місток між минулим і сучасним.

На презентації виступили автори дослідження — Микола Бевз і Богдан Білан, директор Видавництва Львівської політехніки Іван Паров’як, директор Tech StartUp School Назарій Подольчак, директор і диригент хорової капели «Дударик» Дмитро Кацал. Модерувала захід Тетяна Вергелес.

Фото з презентації Фото з презентації Фото з презентації Фото з презентації Фото з презентації Фото з презентації Фото з презентації Фото з презентації Фото з презентації Фото з презентації Фото з презентації Фото з презентації Фото з презентації Фото з презентації Фото з презентації Фото з презентації