Координатор проєкту Open4UA взяв участь у симпозіумі «Наукова дипломатія заради миру та розвитку» в Тбілісі

Олександр Березко, координатор проєкту Open4UA
Oleksandr Berezko participated in the Tbilisi symposium on science diplomacy

Олександр Березко, доцент Національного університету «Львівська політехніка» та координатор проєкту Open4UA, взяв участь у симпозіумі «Наукова дипломатія заради миру та розвитку», організованому Національним науковим фондом Грузії імені Шота Руставелі та глобальним Університетським агентством франкофонії (AUF). Захід проходив у Грузинському технічному університеті та Фонді Руставелі в Тбілісі 18-19 квітня 2024 року і зібрав дослідників, освітян, а також державних та громадських діячів зі Східної Європи та інших регіонів.

Наукова дипломатія є надзвичайно актуальною у сучасному турбулентному світі. Серед її завдань – використання науки як «м'якої сили» для досягнення дипломатичних цілей, наприклад, для налагодження взаєморозуміння та спаівпраці між країнами, а також безпосередня підтримка дипломатичних процесів за допомогою науки. З іншого боку, використання дипломатичних дій для сприяння міжнародній науковій співпраці також є перспективним, а в деяких випадках навіть життєво важливим для дослідницьких екосистем, тому вся концепція є багатовимірною і вимагає залучення всіх зацікавлених сторін.

Водночас роль відкритої науки у світовій академічній спільноті та науковій дипломатії зокрема стрімко зростає, оскільки відкритий підхід на різних етапах дослідницького процесу дає величезні переваги для збільшення впливу досліджень. Тому практики відкритої науки можуть бути корисними для впливу «м'якої сили», яку може мати наукова дипломатія. На другий день симпозіуму Олександр Березко провів семінар на тему «Відкрита наука в розвитку наукової дипломатії», який став чудовою нагодою поділитися першими результатами проекту Open4UA та українським баченням у цьому напрямку. Важливо зазначити, що Фонд Руставелі є одним з трьох учасників Глобальної коаліції з розвитку оцінювання наукової діяльності (CoARA) в Грузії, що допомогло побудувати взаєморозуміння та стимулювало дискусію.

Захід також надав Олександрові можливість відвідати Кавказький міжнародний університет і зустрітися з колегами з Грузинської мережі відтворюваності, яка незабаром буде створена. Останнє є важливим, оскільки запуск мережі відтворюваності в Україні заплановано на кінець цього року під час Українського форуму відкритої науки у Львівській політехніці, і синергія є ключовим фактором для забезпечення прогресу.

Участь Олександра Березка в симпозіумі та інших заходах під час його візиту до Тбілісі сприятиме створенню нових академічних консорціумів за участю грузинських та українських закладів вищої освіти, науково-дослідних організацій та академічних спільнот. Обидві країни активно реалізують свої проекти з інтеграції до ЄС, і в цій сфері є багато можливостей для співпраці.

Олександр Березко взяв участь у симпозіумі з наукової дипломатії в Тбілісі Олександр Березко взяв участь у симпозіумі з наукової дипломатії в Тбілісі Олександр Березко взяв участь у симпозіумі з наукової дипломатії в Тбілісі