Кафедра теплоенергетики, теплових та атомних електричних станцій отримала нове обладнання зі США

Сергій Попович, Центр комунікацій Львівської політехніки
Обладнання від американських партнерів

Лабораторне обладнання, яке надала кафедрі теплоенергетики, теплових та атомних електричних станцій Аргонська національна лабораторія, забезпечить можливість комп’ютерно симулювати процеси в атомному реакторі та дасть змогу якісно готувати студентів до оперування АЕС. Наразі триває облаштування приміщення, а наступного тижня встановлюватимуть техніку.

Львівська політехніка отримала шість контейнерів зі Сполучених Штатів з унікальним обладнанням для нової лабораторії зі симуляції роботи реактора. Вона стане третьою такою в Україні поряд з Одеською та Київською політехнікою.

— Таким чином усі кафедри, що готують спеціалістів з експлуатації АЕС, будуть забезпечені такою лабораторією, — зазначив професор Михайло Семерак, завідувач кафедри теплоенергетики, теплових та атомних електричних станцій.

За основу для обчислень комп’ютер бере третій енергоблок Рівненської АЕС. Нагадуємо, що кожний реактор унікальний, оскільки їх виготовляють індивідуально й у дуже обмежених кількостях, а технологію щороку вдосконалюють.

У лабораторії буде 15 місць для студентів. Вони зможуть змінювати параметри у програмі й отримувати обраховані показники роботи реактора.

— Усі ці процеси можна проаналізувати просто в аудиторії. Можна буде побачити, що відбудеться, якщо ми змінимо параметри, — чи приведе це до доброго чи поганого, — зауважив Михайло Семерак.

Ми вдячні партнерам за допомогу в поліпшенні якості підготовки студентів у нашому університеті.

Обладнання від американських партнерів Обладнання від американських партнерів Обладнання від американських партнерів Обладнання від американських партнерів Обладнання від американських партнерів Обладнання від американських партнерів Обладнання від американських партнерів