Інноваційний проєкт науковців Львівської політехніки профінансують на суму 1,6 мільйона гривень

Департамент освіти і науки Львівської ОДА
Фото з обговорення проєкту

17 квітня у департаменті освіти і науки Львівської обласної військової адміністрації відбулось засідання експертної ради з інновацій. У зустрічі взяли участь львівські науковці. Йшлося про реалізацію інноваційних проєктів, які цьогоріч профінансують з обласного бюджету на загальну суму понад 2,2 мільйона гривень.

Головував на зібранні директор департаменту освіти Олег Паска. За його словами, проєкти будуть профінансовані відповідно до обласної Програми розвитку освіти на 2021–2025 роки. Зокрема, нею передбачені витрати на розвиток вищої освіти і науки.

«Цього року ми започатковуємо ініціативу з підтримки науково-технічної діяльності наших вишів, скерованої на випуск на ринок конкурентних товарів і послуг. По суті, йдеться про два пілотні проєкти, які мають бути реалізовані до кінця року», – зазначив Олег Паска.

Водночас ця ініціатива є складовою ширшої стратегії з підтримки природничих наук, науково-технічного та експериментально-дослідницького напрямку, яку на Львівщині реалізовують на різних рівнях, починаючи від позашкільної освіти і закінчуючи вищою школою.

Так, один з проєктів будуть реалізовувати науковці Національного університету «Львівська політехніка». Підтримка від обласного бюджету – 1,6 мільйона гривень.

Завідувач кафедри будівельних конструкцій та мостів Інституту будівництва та інженерних систем Роман Хміль розповів: «Передбачено закупити найсучасніше обладнання для проведення діагностики залізобетонних конструкцій з використанням методу цифрової кореляції зображень у віддаленому режимі».

«Наявність такого обладнання дасть змогу розробити методику пришвидшеного оцінювання технічного стану пошкоджених і відновлених залізобетонних конструкцій, зокрема мостів, що буде надзвичайно актуальним у період повоєнного відновлення інфраструктури України», – додав професор кафедри автомобільних доріг та мостів ІБІС Ярослав Бліхарський.

Другий проєкт напрацювали у Фізико-механічному інституті імені Г.В. Карпенка Національної академії наук України. Завідувачка відділу інституту Ольга Звірко повідомила, що буде розроблено методологію дослідження впливу водню на інтенсивність корозії трубних сталей. Обсяг фінансування становить 625 тисяч гривень.

Докладніше – на сторінці Департаменту освіти і науки Львівської ОВА у соцмережі Фейсбук.