Пластикова кришечка – шлях від контейнера до протеза: львівські політехніки долучаються до благодійної акції

Ірина Мартин, тижневик «Аудиторія»
Пластикові кришечки

Понад рік тому у громадських місцях з’явилися контейнери для збору пластикових кришечок. Це все – завдяки проекту «Добро жменями», що діє при благодійному фонді «ОВЕС». Виявляється, що якщо кожен із нас щодня кине до контейнера бодай одну кришечку, то за місяць зберемо кошти на один протез для воїна.

Треба щось робити

Ініціатива збирати кришечки почала діяти у липні 2015 року. Відтак за рік це допомогло профінансувати протезування десятьом українським воїнам, один із них – львів’янин Роман Дідера. На черзі сьогодні ще двадцять захисників.

Про цю акцію із соцмереж дізналися викладачі ІНЕМ Львівської політехніки Катерина Дзюбіна і Любомир Ванькович. Вирішили долучитися.

– Я діяв за принципом «щось треба робити тут», оскільки не беру участі у воєнних діях. До цього заохочували мене друзі, які поверталися зі сходу і були вражені тим, що ось там – війна, а тут люди живуть так, ніби нічого не сталося, – пояснює асистент кафедри ММП Любомир Ванькович. – Отож, разом зі старшим викладачем кафедри ЗМД Катериною Дзюбіною ми підготували оголошення, а в 4-му і 8-му навчальних корпусах та в бібліотеці встановили контейнери.

Відтак раз на півроку викладачі разом зі студентами запаковують кришечки у великі пакети і відносять їх у благодійний фонд «Карітас».

Кришечка мусить бути харчова

У Центрі дозвілля та соціальної реабілітації «Карітасу», що на Озаркевича, 3, два коридори завалені мішками з пластиковими кришечками. Спочатку діти з особливими потребами сортували їх за кольором (цього вимагали підприємства-переробники). Тепер волонтери лише сортують кришечки за призначенням, адже на переробку годяться тільки харчові, а люди часто кидають і з побутової хімії.

Сюди звозять кришечки не лише зі Львова, а й з області, інших міст регіону. Адже раз на півроку саме до «Карітасу» приїжджає 10-тонна фура і забирає кришки на переробку. До цього часу їх треба зібрати не менше тонни. За словами координатора «Карітасу» Наталі Загасайло, фура від завода-переробника не може їздити по дрібних пунктах, тому центр збору зосереджений тут. А переробники – здебільшого з центральних міст України. Там значно потужніші підприємства, ніж у Західному регіоні.

Протез не з кришок, а з вилучених за них коштів

Що ж відбувається далі? Про це розповідає волонтер проекту «Добро жменями» у Львівській області Людмила Масняк:

– На підприємстві харчові кришечки переробляють у пластикові гранули, а вже з них виготовляють відра, миски, горщики тощо. Кошти за отриману сировину підприємство-переробник перераховує на рахунок фонду «ОВЕС». А фонд цими коштами оплачує виготовлення протезу.

Пані Людмила наголошує, що все відбувається прозоро. Про всі надходження і витрати «ОВЕС» звітує на своїй інтернет-сторінці.

– Виникає багато непорозумінь із того приводу, чи виготовляють протези з кришечок. І багато хто, дізнавшись, що таки ні, вважає, що його дурять, – роздумує Людмила Масняк.

Ця ініціатива – не нова для України. В Європі вже давно збирають кришечки, а отримані гроші скеровують на потреби хворих, зокрема дітей-інвалідів. Таким чином, ми вбиваємо двох зайців – не лише допомагаємо тим, хто в потребі, а й дбаємо про екологію. Тому девіз проекту: «Допомагаючи людям, допомагаємо природі».

– Як у благодійному фонді приймають рішення про витрати?

– Люди, які потребують протезування, записані у черзі центрального фонду, що в Києві. Гроші виділяють за принципом черговості, наскільки знаю. Протезують воїнів як в Україні, так і за кордоном, зокрема в Польщі. Воїн їде туди у супроводі нашого волонтера. Часто виявляється, що людині треба кілька протезів, наприклад, один для ходьби, другий – для виконання роботи.

– Скільки в середньому коштує виготовлення одного протеза і скільки на це потрібно кришечок?

– Близько 6 тисяч євро. Кілограм кришечок коштує приблизно 10 грн, отож, на один протез потрібно 15 тонн кришечок. Ціна на кришечки коливається залежно від сезону – влітку переробник платить дорожче, адже тоді потреба у кришечках зростає.

Людмила Масняк наголошує, що на початку акції ініціативи було більше і Львівщина збирала значно більше кришечок, ніж інші регіони разом узяті. На жаль, тепер багато волонтерів самі здають кришечки на переробку і на власний розсуд розпоряджаються вирученими коштами. Тому не може сказати, чи таким чином отримані гроші йдуть на допомогу воїнам.

Отож, напрошується висновок: якщо хочете мати певність, що ваша кришечка допоможе воїнові, віддайте її лише тому волонтерові, який співпрацює з «ОВЕС».