Випускники Університету стали переможцями архітектурного конкурсу на кращу церемоніальну будівлю для Янівського цвинтаря

За матеріалами сайту Varta1
Ілюстрація до проєкту

4 грудня журі обрало переможців Всеукраїнського відкритого архітектурного конкурсу на кращу проєктну пропозицію церемоніальної будівлі на території Янівського цвинтаря. Проєктований об’єкт покликаний забезпечити потребу гідного прощання із померлими для різних релігій та конфесій. Загалом було зареєстровано 28 учасників з різних міст України та подано 18 конкурсних робіт.

Переможцями конкурсу на кращу проєктну пропозицію церемоніальної будівлі на Янівському кладовищі стала команда Віктора Голубєва, Дмитра Райфшнайдера та Андрія Шебалдова. Всі вони – випускники Інституту архітектури та дизайну Національного університету «Львівська політехніка».

– Дмитро Райфшнайдер – один з авторів набережної «Циганка» у Тернополі, яка здобула гран-прі на Urban Awards у 2019. Дмитро – практикуючий архітектор, який має в доробку чудові зразки реалізації не тільки громадських просторів, але і архітектурних об’єктів. Попрацювавши в Штутгарті, вони з дружиною Оленою Джулою все ж повернулись в Україну для того, щоб максимально застосувати тут свій німецький досвід. Віктор Голубєв отримує другу архітектурну освіту в одній з найпрестижніших архітектурних шкіл світу – канадійському McGill University. Андрій Шебалдов, зі свого боку, отримує другу освіту в університеті Нойбранденбург у ФРН. Ось так виглядає сьогоднішній глобалізований архітектурний світ і ось так виглядає професійний патріотизм молодих українських архітекторів, – повідомив головний архітектор міста Антон Коломєйцев.

Проєкт-переможець на Янівському цвинтарі передбачає формування простору між новим об’ємом та наявною адміністративно-технічною будівлею вздовж вулиці Шевченка. Сам новий об’єкт по-дорослому стриманий у фасадному вирішенні і водночас достатньо сміливий в плані силуету. За рахунок продуманої геометрії та роботи світла інтер’єр церемоніальної зали буде формувати відповідну образну атмосферу.