Студент Інституту хімії та хімічних технологій Богдан Бережний мріє мати більше часу на саморозвиток

Ірина Мартин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Студент ІХХТ Богдан Бережний

Вибір на користь хімії

Чи вважаємо ми перспективною на сьогодні хімічну спеціальність? А якщо ця спеціальність ще й пов’язана з переробкою пластмас? Зрештою, не поспішаймо з упередженими висновками, адже тепер у повсякденному житті, в медицині, промисловості часто використовуємо пластмаси. Тому студенти вивчають їх в університетах, а науковці активно досліджують. На сьогодні суспільство в цьому доволі прогресує, попри те, що ними серйозно зацікавилися лише після Другої світової війни, адже перші пластмаси, що імітували слонову кістку і шовк, використовували досить обмежено.

Втім, обізнаність у хімічній технології переробки пластмас створює професійні й наукові можливості не лише дослідникам чи фахівцям-практикам, а й студентам. Скажімо, мій співрозмовник, четвертокурсник бакалаврату Богдан Бережний вивчає металонаповнені гідрогелі. На сьогодні це доволі поширений і перспективний напрям у медицині, біотехнології, каталізі, електроніці.

Богдан згадує, що коли у його шкільному розкладі з’явилася хімія, то спочатку її взагалі не розумів і за перший семестр отримав сімку. Але коли про це дізналася його бабуся, викладачка хімії медичного університету, то відразу вирішила допомогти. Наступного семестру у Богдана вже було десять балів. За короткий час хлопець почав не лише здобувати успіхи в хімії, а й так зацікавився нею, що вчив теми на випередження. Це стало причиною твердого рішення: після завершення школи вступати на спеціальність, пов’язану з хімією. Обрав хімічні технології та інженерію в Інституті хімії та хімічний технологій.

– Звичайно, я розглядав і медицину, й інші спеціальності й напрями, пов’язані з нею: біотехнологію, фармацію… Але медицина, – це велика відповідальність за здоров’я людей, а також там потрібно довго вчитися. Все-таки вирішив, що це не моє, адже маю батьків-медиків, тому знаю, як то бути лікарем. Інші хімічні напрями не вибирав, бо бачив, що саме хімічна технологія та інженерія – широка спеціальність, що охоплює багато галузей. А на другому курсі, коли обирали спеціалізацію, я вибрав хімічну технологію переробки пластмас, – роздумує студент.

Вивчати металонаповнені гідрогелі – перспективно!

Навчання відразу давалося неважко. А коли на другому курсі зацікавився наукою, то почав вчитися зі ще більшим азартом. Богдан пригадує, як це було. В університеті відбувалася хімічна конференція, на яку приїхав англомовний професор із Португалії Антоніо Ґаспар Лопес де Кунха з лекцією про переробку пластмас. Богдан пішов послухати цю лекцію, поставив кілька запитань. На нього звернув увагу доцент кафедри хімічної технології переробки пластмас Олександр Гриценко. І запропонував допитливому студентові долучитися до наукової роботи. Це стало переломним моментом. Відтак Богдан після занять почав проводити багато часу в лабораторії: занурився у досліди, активно долучається до написання статей, бере участь у всеукраїнських і міжнародних конференціях. На двох міжнародних конференціях виступив з усними доповідями. За два роки зібрав чималий доробок статей та тез. Це відкрило нові можливості – подаватися на різні стипендії. І перемагати!

– Вивчаю металонаповнені гідрогелі, – пояснює студент. – Останніми роками помітно зросли зацікавлення й активність науковців у розробленні таких матеріалів для біомедичних застосувань: системи постачання ліків, медичних пов’язок для загоєння ран, різного роду імплантів, матеріалів для діагностики тощо. У переважній кількості наукових джерел зазвичай гідрогелями прийнято називати зшиті полімерні сітки синтетичних і природних полімерів, що здатні набрякати у воді. Гідрогелі, які містять у своїй структурі частинки металів, представляють новий перспективний клас матеріалів, оскільки вони, залежно від природи металевих частинок, набувають нових унікальних властивостей – каталітичних, магнітних, оптичних, електропровідних, бактерицидних та антифунгальних.

Перемоги у конкурсах, ґрантових програмах

Богдан Бережний має чимало здобутків. Він двічі переміг у конкурсі на стипендію у межах проєкту «До вершин з ROSHEN». За відмінне навчання і студентську наукову роботу на цей семестр здобув стипендію Президента України, а за мобільною програмою Erasmus+ упродовж цьогорічного осіннього семестру навчався у Кінгстонському університеті в Лондоні (Велика Британія).

– Щоб потрапити на навчання за обміном до Лондона, довелося пройти декілька етапів конкурсного відбору, підтвердити високий рівень англійської мови. Щодо самого перебування у Кінгстонському університеті, то маю гарні враження від праці в сучасних лабораторіях.

Після бакалаврату студент планує вступати на наукову магістратуру. У майбутньому бачить себе в науці. Вважає, що завжди потрібно йти за мрією, за тим, до чого тебе тягне, а не ставити на перше місце перспективність.

Окрім захоплення хімією, хлопець займається бодібілдингом, читає наукову і психологічну літературу, виготовляє моделі з пластику, дбає про саморозвиток. Мріє реалізуватися на повну й досягти того моменту, коли вже все так організовано, що нікуди не потрібно поспішати.

Богдан Бережний каже, що якби в нього з’явився додатковий час, то використав би його на опанування чогось нового, скажімо, на вивчення фінансових ринків.

Студент ІХХТ Богдан Бережний Студент ІХХТ Богдан Бережний