Підземні лабораторії Національного університету «Львівська політехніка» на вулиці Устияновича, 5

Андрій Риштун, засновник Музею загиблих літаків, випускник ІТРЕ
У підземній лабораторії Львівської політехніки на вулиці Устияновича, 5

На днях вдалося побувати на кафедрі матеріалознавства та інженерії матеріалів Львівської політехніки. Їй вже 200 років! Туди я потрапив не як абітурієнт, а як дослідник Львова.

Це доволі цікава будівля в центрі міста на вулиці Устияновича, 5. Потрапивши всередину, я здивувався, як сюди ще досі екскурсії не водять! Окрім круглої зали та підземних лабораторій, я тут побачив багато історичної машинерії. Можна досхочу насолодитися технічною естетикою початку століття й наробити гарних фото. А хтось серед цього всього ще й вчиться…

Що таке матеріалознавство? Це наука про те, з чого складаються речі, якими ми користуємося. Як формуються різні метали та сплави і коли вони таки зламаються. Або не зламаються… Раніше воно було потрібно для виробництва автобусів ЛАЗ та автонавантажувачів. А зараз це будуть матеріали для танків, гармат і 3D-принтерів.

Особливо мені сподобався масс-спектрограф. Він показує, з якого матеріалу зроблена та чи інша деталь: тип сталі, кількість домішок і так далі. Так ось як китайці все копіюють!

А ви знали, як перевіряють деталі на міцність? За допомогою спеціальних машин їх розтягують, дряпають, ламають. Ще по них із розгону б’ють молотком, а потім все це плавлять. Так контролюють якість матеріалу, з якого складається, наприклад, лезо ножа чи броня танка. Або розробляють новий матеріал.

Є сучасна лабораторія, яку обладнали французи. До речі, вона працює «на винос». Тобто тут будь-хто може замовити аналіз, із чого складається, наприклад, поршень від загиблого літака.

Так от, якщо у вас потекли слюньки – то здавайте ЗНО з математики та української мови і гоу! Світ рухається вперед, матеріали також. Не пропадете ні в Україні, ні за кордоном!

Висловлюю вдячність за організацію дружному, згуртованому колективу кафедри матеріалознавства та інженерії матеріалів Інституту механічної інженерії та транспорту Львівської політехніки.

Повна фотогалерея

Будівля лабораторії Львівської політехніки на вулиці Устияновича, 5 У підземній лабораторії Львівської політехніки на вулиці Устияновича, 5 У підземній лабораторії Львівської політехніки на вулиці Устияновича, 5 У підземній лабораторії Львівської політехніки на вулиці Устияновича, 5 У підземній лабораторії Львівської політехніки на вулиці Устияновича, 5 У підземній лабораторії Львівської політехніки на вулиці Устияновича, 5 У підземній лабораторії Львівської політехніки на вулиці Устияновича, 5 У підземній лабораторії Львівської політехніки на вулиці Устияновича, 5 У підземній лабораторії Львівської політехніки на вулиці Устияновича, 5 У підземній лабораторії Львівської політехніки на вулиці Устияновича, 5