На крок ближче до водню в газових мережах: львівські політехніки беруть участь у важливому проєкті

За матеріалами сайту «Економічна правда»
газовий трубопровід

Як відомо, до 2050 року ЄС планує повністю відмовитися від використання викопного палива в енергетиці та звести викиди СО2 до нуля. Одним з енергоносіїв, якому надають велике значення в майбутньому енергобалансі, є «зелений» водень.

Україна входить до переліку країн, які у майбутньому можуть стати ключовими партнерами ЄС у сфері енергетики, зокрема у виробництві та постачанні водню. Тож «Регіональна газова компанія» вперше в Україні спільно із українськими науковцями розпочала масштабні дослідження українських мереж щодо можливості транспортування водню або його сумішей замість газу.

Дослідження триватимуть до 2022 року. За цей час науковці дадуть відповідь на кілька ключових питань. Зокрема, які матеріали можна використовувати для будівництва мереж, що будуть придатними для транспортування водню, яка оптимальна суміш водню та метану з точки зору безпеки та ефективності. А найголовніше завдання – розробити дорожню карту трансформації мереж.

Обсяг фінансування проєкту – близько мільйона євро. Дослідженнями займаються виключно українські науковці – представники чотирьох інститутів Національної академії наук України (Інститут газу, Інститут електрозварювання, Фізико-механічний інститут та Інститут вугільних енерготехнологій), а також Івано-Франківського університету нафти і газу, Національного університету «Львівська політехніка» та державного підприємства «Івано-Франківськстандартметрологія».

Науковці спираються на результати досліджень, проведених у США та країнах ЄС, але матеріали і стан української газотранспортної системи, а також побутові прилади відрізняються від тих, які вже були вивчені. Для досліджень уже розробили обладнання для змішування водню і природного газу у динамічних режимах, методичні матеріали для перевірки метрологічного обладнання.

Результатами проєкту має бути розробка рекомендацій щодо допустимої з точки зору безпеки та ефективності концентрації водню у газо-водневій суміші, розробка рекомендацій щодо реконструкції газорозподільної мережі, а також пропозиції щодо розробки нормативних документів стосовно використання водню.