ХІV Міжнародна школа україністики МІОКу «Крок до України» завершила роботу

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Фрагмент афіші заходу

7 лютого 2021 року відбулося закриття ХІV Міжнародної школи україністики «Крок до України». На запит охочих школа Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» вперше пройшла взимку (25 січня – 7 лютого).

У школі взяли участь студенти з Бразилії, Німеччини, Казахстану, Китаю та Сербії. Слухачі школи навчалися у чотирьох групах, відповідно до рівня володіння мовою (А1, А2, В1, В2) та обирали зручний для себе графік навчання.

Викладачами школи були наукові співробітники МІОКу, доктори філософії, автори підручників та посібників з української мови як іноземної, статей з методики викладання УМІ, серед яких: Оксана Горда, Назар Данчишин, Галина Темник, Оксана Трумко, Наталія Мартинишин, Оксана Галайчук. Координувала роботу школи Ольга Руснак, адміністрував – Андрій Яців, заступник директорки Інституту.

Студенти прослухали двотижневий інтенсивний курс з української мови як іноземної, у програмі якого: щоденні заняття з української мови, щоденна розмовна практика, дискусійні клуби вихідного дня за участю відомих особистостей (для групи В1-В2), розмовні клуби на актуальні теми (для групи А1-А2). Для слухачів школи була створена віртуальна україномовна платформа для спілкування українською із викладачами та усіма студентами школи під час та після завершення школи. На закритті учасники школи отримали сертифікати про проходження навчального курсу.

Цьогоріч гостями дискусійних клубів були експерти з мистецтва, медицини та політики. Це Михайло Кобрин, директор Музично-меморіального музею Соломії Крушельницької у Львові, кандидат філософських наук, релігієзнавець, який провів віртуальну екскурсію експозиційними кімнатами будинку оперної співачки й розповів цікаві факти із життя примадонни, що дало можливість студентам більше пізнати культуру України.

Гостем дискусійного клубу був Роман Дутка, доктор медичних наук, професор, заслужений лікар України, завідувач кафедри пропедевтики внутрішньої медицини Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького. Завдяки професору Дутці студенти школи не лише довідалися про профілактику захворювання на коронавірус, а й освоїли поширену медичну термінологію, здобули досвід публічного виступу та попрактикували мовлення.

Слухачі школи віртуально зустрічалися із Людмилою Зборовською, акторкою Львівського театру естрадних мініатюр «І люди, і ляльки», дослідницею та виконавицею фольклору, учасницею гурту автентичної музики «Коралі», скрипалькою у спільноті «Дриґ». В онлайн-режимі студенти побували у стінах театру ляльок, побачили панораму сцени та партеру, як монтуються декорації та головних героїв вистав – ляльок, довідалися багато нового та цікавого й вивчили чимало слів з театрального словника.

Спікеркою дискусійного клубу школи україністики «Крок до України» була Оксана Юринець, народна депутатка України VІІІ скликання, голова делегації Парламентської Асамблеї НАТО, голова підкомітету з питань регіонального та транскордонного співробітництва між Україною та країнами ЄС Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції, співголова міжпарламентської групи дружби Україна-Польща, членкиня Парламентського комітету асоціації між Україною та Європейським Союзом, кандидатка економічних наук, професорка Національного університету «Львівська політехніка». Під час зустрічі студенти школи мали чудову нагоду опанувати, попрактикувати та засвоїти нову лексику сфери політики та міжнародної економіки.

Завершилася ХІV Міжнародна школа україністики «Крок до України», але вона не єдина у 2021 році. Стартує підготовка до ювілейної – ХV школи, яка відбудеться влітку 19 липня – 1 серпня 2021 року. Ласкаво просимо!

Із відгуків студентів

Августіньо Пашко (Бразилія): «Мені було дуже приємно знову відвідувати школу. Я навчився багато чому. У моєму випадку, коли я маю знання старої мови, яку вивчив тут, вдома у Бразилії, розмовна практика дуже важлива, щоб зрозуміти помилки та оновити свій словниковий запас.

Дякую всім за співпрацю та терпіння. Сподіваюся, що пандемія скоро закінчиться і ми зможемо особисто зустрітися в Україні або в Бразилії найближчим часом».

Тетяна Головчук (Казахстан): «Я вперше у цій школі і я дуже здивована професіоналізмом усіх вчителів. Вони були не тільки спеціалістами, але й друзями. Я вас дуже всіх полюбила. Заняття проходили «на одному диханні». Надіюся, що на літню школу я також до вас приєднаюся».

Олексій Віславський (Сербія): «Програма школи була чудовою, зорієнтованою на потреби студента і дуже насиченою. Просто 10 з 10! Викладачів також оцінив би на 10 з 10! Вони були дуже приязні й терпеливі, що надзвичайно важливо для такої роботи. Працювати з Оксаною та Назаром – одне задоволення. Обоє мають гарне почуття гумору і щоразу створювали мені чудовий настрій на цілий день. Планування школи на найвищому рівні, програма занять добре сформована, структурована та відповідала моїм потребам, навіть у тому випадку, коли у мене з’явилося прохання про перенесення занять. Якби у мене в майбутньому виникло бажання продовжити навчання, то звертався б саме сюди. Чудова робота!».