Прес-служба Львівської політехніки
на презентації книги про Зою Лісовську

Днями у Дзеркальному залі Львівської опери відбулася презентація книги «Зоя Лісовська: Джерела пристрасті. Малярство, графіка». На цю неординарну подію прийшли представники всієї літературно-культурної еліти міста, зокрема й Національного університету «Львівська політехніка». І це невипадково, бо з нашим навчальним закладом відому українську художницю пов’язують тривалі й тісні творчі узи. Так, кілька років тому було презентовано книгу «Лікар Селянський», ілюстрації до якої зробила Зоя Лісовська.

Про високий талант художниці, її активну громадянську позицію і патріотизм, про книгу «Зоя Лісовська: Джерела пристрасті. Малярство, графіка» говорили директор Інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою Львівської політехніки Ірина Ключковська, упорядник видання професор Роман Яців, автор передмови, відомий перекладач, професор кафедри класичної філології Львівського національного університету імені Івана Франка Андрій Содомора, музикознавець професор Стефанія Павлишин. У презентованій збірці надруковане звернення посестри Зої Лісовської – лауреата Шевченківської премії поетеси Віри Вовк.

Книга містить не лише факти про життя і творчість видатної української мисткині, громадсько-культурної діячки української діаспори, а також представниці славетних аристократичних родин Зої Лісовської, але й безпосередньо її художні роботи, виконані у різні періоди творчості.

Подія відбулась за участі самої мисткині, її доньки художниці Лади-Аріяни Нижанківської, а також відомих діячів культури та мистецтва України.

Під час презентації дружина міського голови Львова Катерина Садова вручила Зої Лісовській Золотий герб міста.

Наша довідка

Зоя Лісовська-Нижанківська народилась 14 квітня 1927 року у Львові в сім’ї відомого мистця і педагога Роберта Лісовського та композиторки, піаністки, музикознавця Стефанії Туркевич. Творча індивідуальність Зої Лісовської формувалася спершу у Львові, у 1930-х роках – у Празі, а в роки і після Другої світової війни – у Лондоні, Римі і Женеві, де вона сьогодні проживає і творить. Фахову освіту здобувала у мистецьких академіях Лондона та Риму, скріпивши навики в різних видах і жанрах образотворчого мистецтва.

Займатися творчістю розпочала під настановами батька, а вже з початку 1950-х років спромоглася виробити своє індивідуальне розуміння пластичної форми в малярстві і графіці, розбудовувала власний мистецький світ, позначений особливим поетичним світосприйняттям та національно зорієнтованою тематикою. Сьогодні її творчість становить цілісну жанрово-видову і смислову структуру, в основі якої – неповторна авторська екзистенція, експресія та пристрасність.

В житті Зої Лісовської тісно переплітаються і взаємодіють різні мистецькі таланти – живописця, іконописця, графіка, музичні і театральні здібності.

Від 1952 року вона бере участь у виставках: індивідуальні покази її творів були у Мюнхені, Женеві, Ріо-де-Жанейро, Торонто, Нью-Йорку, Чикаґо, Львові, щорічно – у престижних лондонських вернісажах Royal Academy of Art.
 

Світлини Йосипа Марухняка

на презентації книги про Зою Лісовську на презентації книги про Зою Лісовську на презентації книги про Зою Лісовську на презентації книги про Зою Лісовську на презентації книги про Зою Лісовську на презентації книги про Зою Лісовську на презентації книги про Зою Лісовську на презентації книги про Зою Лісовську на презентації книги про Зою Лісовську на презентації книги про Зою Лісовську на презентації книги про Зою Лісовську на презентації книги про Зою Лісовську на презентації книги про Зою Лісовську на презентації книги про Зою Лісовську на презентації книги про Зою Лісовську