Йосиф Пазяк, прес-служба Львівської політехніки
на зустрічі з Оксаною Панченко

У рамках XXV ювілейного Форуму видавців у Львівській політехніці відбулась цікава зустріч студентів і викладачів Університету з відомими сходознавцями – китаїстом та засновником видавництва «Safran Book» Світланою Призинчук і доцентом архітектури, знавцем арабської мови Оксаною Панченко.

Керівник науково-дослідного центру «Демос», доктор економічних наук професор Уляна Садова як фахівець у сфері соціальної економіки наголосила, що під час діалогу його учасникам буде надзвичайно корисно і цікаво почути з перших вуст, так би мовити, інсайдерську інформацію про те, як розвивається ринок праці в Китаї та країнах Близького Сходу, їхні мови та культура, аби використати ці знання для розвитку України.

Світлана Призинчук після закінчення навчання на юридичному факультеті продовжила навчання у столиці Китаю Пекіні, де чотири роки поспіль вивчала китайську мову, якою володіє нині бездоганно. Гостя розповіла, зокрема, про особливості ринку праці для іноземців у цій країні. За її словами, сьогодні у Китаї за неофіційними даними працює майже 6 тисяч українців, хоча на консульському обліку стоять лише одиниці. Працюють наші заробітчани здебільшого нелегально, маючи туристичні або бізнес-візи, незважаючи на те, що представники китайської влади жорстко контролюють нелегалів. Тим більше, що виявити їх за зовнішніми ознаками досить просто, хоча б за кольором шкіри.

Тим часом ринок праці у Китаї є доволі перспективним для українців. Тут працюють наші ІТ-фахівці, викладачі англійської мови та вихователі у школах і приватних навчальних закладах. Зарплата становить від 850 до 4000 доларів. Причому в різних провінціях вона може дуже різнитися. Звичайно, китайці віддають перевагу автентичним носіям англійської чи іншої світової мови, тому платять їм відповідно більше. Проте й наші випускники університетів доволі успішно з ними конкурують, хоч і за менші гроші.

Світлана Призинчук запросила присутніх відвідати стенди цьогорічного видавничого Форуму, де можна придбати цікаві та змістовні книги на сходознавчу тематику, зокрема пов’язану з Китаєм. Це буде особливо корисно для тих, хто невдовзі наважиться підкорювати Піднебесну, адже буде вже інформаційно озброєним. Вона спростувала розповсюджений стереотип про те, що вивчити китайську грамоту важко. Виявляється, оволодіти китайською мовою не так уже й складно.
 

Світлини Йосипа Марухняка

на зустрічі з Оксаною Панченко на зустрічі з Оксаною Панченко на зустрічі з Оксаною Панченко на зустрічі з Оксаною Панченко на зустрічі з Оксаною Панченко