Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
Форум першої молодіжної столиці 2018

Упродовж двох днів, 6–7 вересня, на величезній території FESTrepublic у Львові вирувало життя ідей, життя молоді, неймовірних емоцій та драйву. Тут відбулася одна із наймасштабніших молодіжних подій – Форум першої молодіжної столиці 2018 #Молодвіж. Із усієї України та й навіть із-за кордону з’їхалися сотні тих, які не просто вмотивовані, а й уміють запалювати інших до руху.

Десятки спікерів, дискусій, актуальних тем, пітчингів, знайомства, спілкування, обмін досвідом і багато музики – це все про #Молодвіж, який насправді став ще одним проміжним етапом у розвитку співпраці молоді. І саме на цьому Форумі та ще довго після нього зароджуватимуться безліч ідей та шукатимуть способи їх втілення.

– Враження молоді – дуже позитивні. Захід досить насичений, тож, як кажуть нам учасники Форуму, доводиться добре зважувати, куди піти, бо хочуть встигнути якомога більше почути й не пропустити те, що цікаве. Уже нині можу сказати, що цей захід засвідчив: наша молодь – дуже активна й хоче розвиватися й розвивати країну. #Молодвіж – це також добра нагода зібратися представникам із різних молодіжних осередків – поспілкувалися, обмінялися досвідом і обговорили плани на майбутнє. Надалі ми збиратимемося разом, щоб розвивати це все, – каже співорганізатор Форуму першої молодіжної столиці 2018, студентський мер Львова, політехнік Олександр Николяк.

Статус Молодіжної столиці – це не лише #Молодвіж. Форум швидше є своєрідним підсумком роботи. Адже, як наголосив на відкритті Форуму заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко, отримавши статус Молодіжної столиці, найперше зрозуміли, що це не просто надзвичайно круто, а це – нові можливості. Тож разом із активною молоддю вирішили за ці півроку драйванути щось таке, що запам’яталося б і принесло користь.

Нині продовжують працювати над відкриттям міського молодіжного центру, запускають міську програму підтримки науковців, програму підтримки стартапів, пітчинґів.

– Я обрав Львів як першу Молодіжну столицю в цьому змаганні. Знаю, що дуже багато класних речей відбуваються серед молоді у вашому місті. Вітаю Львів, що він зумів перемогти в конкурсі й здобув цей статус. Це великий виклик, який постав перед Львовом. Сподіваюся, наступного року вшановуватимемо молодіжну столицю в одному з інших міст України. Використовуйте цей час, насолоджуйтеся ним, навчайтеся й привозьте новий досвід у свої міста, – наголосив керівник програми «USA Добре» Барі Рід.

Загалом на Форумі обговорювали багато тем, які зрештою, зводилися до пошуку відповіді на питання: що необхідно, аби молодь змогла себе реалізувати, де шукати підтримку, з чого починати та як не здатися на половині шляху.

– Важливо, що наша спроба організувати щось справді класне та потрібне для молоді показала, що люди чекали цього. «Увімкнулося» 56 міст, які запитали свою місцеву владу: а які можливості для розвитку створюють у нас? Це – величезна перемога, адже нове покоління, яке хоче досягти успіху, не просто про це говорить, але й робить все можливе, – підкреслив заступник міністра молоді та спорту України Олександр Ярема. – Куди б ви не подивилися – чи в галузь освіти, чи охорони здоров’я, зайнятості, – всюди є те, з чим зіштовхується молодь. Тому важливо вибудовувати молодіжну політику так, щоб саме молодь могла впливати на зміни в державі. Цього, на жаль, раніше не відбувалося, молодіжну політику було спрямовано лише на розваги.

Підсумовуючи зроблене, аналізуючи всі підготовчі процеси до Форуму першої молодіжної столиці 2018, студентський лідер Олександр Николяк зазначив, що в такій справі найважливіше – сформувати велику й надійну команду та вибудувати в ній довіру, щоб без остраху можна було опертися один на одного. І найкраще, щоб в такій команді була молодь зі всіх галузей – і з громадських організацій, і з бізнесу.

на форумі першої молодіжної столиці 2018 #Молодвіж на форумі першої молодіжної столиці 2018 #Молодвіж на форумі першої молодіжної столиці 2018 #Молодвіж на форумі першої молодіжної столиці 2018 #Молодвіж на форумі першої молодіжної столиці 2018 #Молодвіж на форумі першої молодіжної столиці 2018 #Молодвіж на форумі першої молодіжної столиці 2018 #Молодвіж на форумі першої молодіжної столиці 2018 #Молодвіж на форумі першої молодіжної столиці 2018 #Молодвіж на форумі першої молодіжної столиці 2018 #Молодвіж