Ірина Мартин, тижневик «Аудиторія»
Олег Кузик

Першокурсник програми «Інтернет речей» (ІоТ), що в ІКТА, Олег Кузик – серед цьогорічних рекордсменів за результатами ЗНО: математику й фізику склав на 200 балів, українську мову та літературу – на 196. І це все – без жодного репетитора! За максимальні бали з двох предметів отримав від міського голови 10 тисяч гривень.

Обрав найкращу програму

Програма «Інтернет речей» у Львівській політехніці діє лише третій рік. Вона належить до тих нових навчальних програм, до створення яких доклався Львівський ІТ-кластер. Саме з тих міркувань Олег вирішив вчитися на ІоТ:

– На мою думку, це, напевне, один із найкращих варіантів здобуття освіти, які є нині в Україні. Про програму я дізнався від попередніх випускників фізико-математичного ліцею, який закінчив. Знаю, що її розроблено так, аби студенти вивчали все найбільш потрібне для спеціальності й якомога менше зайвого, – починає розповідати Олег.

Хлопець мріє стати програмістом. Не в одного виникає запитання: а чому б із такими високими балами не податися до престижного закордонного вишу? Однак Олег спершу хоче здобути українську освіту, сподівається, що вона – на досить високому рівні й хоче в цьому переконатися. Зізнається, що саме до Політехніки вирішив вступати вже в червні – до того серйозно думав про УКУ та Університет ім. І. Франка.

Навчання в ліцеї

До 7-го класу мій співрозмовник навчався в звичайній школі №1 Сихівського району Львова. Змалку зацікавився точними й природничими науками: математикою, природознавством, яке багато кому нудне й нецікаве. Потім була фізика. Брав участь в олімпіадах фактично з усіх предметів, здобував призові місця, перемагав.

– І батьки подумали, що мені варто вступити до фізико-математичного ліцею, аби не змарнувати талант, а розвивати його на вищому рівні, отримувати глибші знання, використовувати їх максимально. Так я став ліцеїстом, навчався у фізико-математичному класі.

Олег розповідає, що спершу було трохи важко влитися у темп ліцею, однак швидко звик, успішно вчився, почав долучатися до олімпіад. У ліцеї більшість учнів активні в цьому. Звісно, були моменти роздумів: «Чи мені то все конче потрібно? Чи не забагато? Ось ровесники зі звичайних шкіл мають час на прогулянки з друзями, а я мушу сидіти й виконувати багато домашніх завдань». Однак нині хлопець анітрохи не шкодує, що вчився в ліцеї, адже розуміє, що в звичайній школі таких успіхів не мав би як із точних, так і з гуманітарних предметів.

– До ЗНО я фактично не готувався, лише літературу перечитував. З решти предметів достатньо було сумлінно виконувати домашнє завдання. Вчителі давали завдання з різних тем, аби ми натренувалися швидко «перемикатися» з однієї теми на іншу, часто це були завдання ЗНО попередніх років.

Брав участь у міжнародних олімпіадах

За час навчання у ліцеї Олег побував не лише на всеукраїнських олімпіадах, а й двічі – на міжнародних. Торік у Дубліні (Ірландія) відбулася олімпіада з лінгвістики. Хлопець пояснює, що тут не йдеться про знання іноземної мови, а все полягає в умінні логічно мислити. Із цієї олімпіади Олег привіз почесну грамоту (виборов четверте місце). А цьогоріч навесні вирушив до Лісабона (Португалія), на міжнародну олімпіаду з фізики. Там здобув бронзову медаль. До речі, як виявилося, на світових перегонах завдання олімпійці отримують рідною мовою.

– Щоб виконати все, ми мали п’ять годин. Видається, що часу багато. Насправді ж ні. Завдання були ускладнені, тому обдумувати не було коли. Я, наприклад, не встиг усе виконати, хоча знав, як. Багато хто теж не встиг.

Приємно було дізнатися, що міжнародні олімпіади не відбуваються за кошти учасників – їх фінансують або організатори, або держава. Олег згадує, що тиждень перебування в Португалії був насичений: вставати доводилося о 5–6 ранку й або писати тур олімпіади, або вирушати на екскурсію. Так вдалося побачити багато цікавих місць. Першокурсник вважає, що міжнародні олімпіади дають неоціненний досвід, спілкування з людьми різних країн, цікаві знайомства, нових друзів.

Олег розповідає, що у вільний час любить читати художню літературу, особливо фантастику й детективи. Його улюблені книжки – серії про Гаррі Поттера Д. Роулінг й оповідання А. Конан Дойла, де головний герой – Шерлок Холмс. Також охоче дивиться цікаві фільми, зустрічається з друзями.

– Чого я очікую від університету? Здобути тут справді хорошу освіту, щоб змогти працювати в Україні. На мою думку, саме природничо-математичні науки визначають рівень розвитку країни, тому на них треба звернути увагу. У своїй професії бачу перспективи, – каже на завершення співрозмовник.

Олег Кузик Олег Кузик