За матеріалами сайту Львівської міської ради
Герб Львівської політехніки

Львів готується до відзначення 100-річчя Західноукраїнської Народної Республіки. 4 вересня 2018 року в мерії під час брифінгу презентували проект Програми підтримки дослідників ЗУНР, що передбачає премії дослідникам цієї тематики.

Метою програми підтримки дослідників ЗУНР є популяризація науково-дослідної та просвітницької діяльності Львова, розвиток наукового потенціалу міста, привернення уваги до творення української державності через дослідження та висвітлення подій Листопадового Чину й утворення ЗУНР.

У презентації взяв участь Іван Хома, доцент кафедри історії, музеєзнавства та культурної спадщини Національного університету «Львівська політехніка», голова Ради молодих вчених та вчений секретар Вченої Ради Інституту гуманітарних та соціальних наук. Він, зокрема, зазначив:

– Є багато досліджень, але ще дуже багато роботи потрібно зробити. Це запит міста, запит громади міста на історію Західноукраїнської народної республіки. Вона відома, але водночас потребує детальнішого вивчення і розуміння. Це проекти, фінансування яких міською радою покаже рівень тих ідей і тих думок, які можуть запропонувати науковці. Є багато праць, про які ми сьогодні не знаємо, немає широкого доступу суспільства. Тому це буде хорошим поштовхом, щоб переосмислити свої роботи, їх дописати і підготувати хороший проект, щоб він був доступним для широкого загалу.

Варто нагадати, що 25 січня 2018 року була прийнята ухвала №  2904 «Про затвердження програми відзначення 100-ліття Листопадового Чину та утворення ЗУНР», реалізація якої здійснюється через освітній аспект, заходи та події, пам’ятні місця, промоцію та візуалізацію впродовж 2018 року.