МІОК Львівської політехніки
конференція «Українська мова у світі»

17 серпня 2018 року в Національному університеті «Львівська політехніка» у рамках Першого світового форуму українознавчих суботніх та недільних шкіл відбулася V Міжнародна конференція «Українська мова у світі». У її роботі взяли участь фахівці у галузі викладання української мови як іноземної, викладачі вищих навчальних закладів України та вчителі українських освітніх закладів за кордоном.

Засідання відбувалися у форматі пленарних засідань із ключовими доповідями, круглих столів, панельної дискусії. Програма конференції виконана у повному обсязі. Учасники активно дискутували під час круглих столів і напрацювали надзвичайно актуальні пропозиції до ухвали конференції.

Під час пленарного засідання, модератором якого була Оксана П’ятковська, старший науковий співробітник Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Львівської політехніки, прозвучали доповіді:

  • «Суть та місія суботніх та недільних шкіл в діаспорі та на еміграції» Владики Йосифа (Міляна), єпископа-помічника Київського, голови Пасторально-міграційного відділу УГКЦ (Київ, Україна);
  • «Навчання української мови як частина загальної шкільної програми відповідно до Державних стандартів країни проживання» Оксани Винницької-Юсипович, голови Світової Координаційної Виховно-Освітньої Ради Світового Конґресу Українців, почесного консула Канади в Україні (Торонто, Канада);
  • «Екосистема української мови» Богдана Ажнюка, доктора філологічних наук, професора, директора Інституту мовознавства імені О.О. Потебні НАН України (Київ, Україна);
  • «Providing access to the Ukrainian language: the case of the low coutries» Нілса Сметса, PhD, наукового співробітника Інституту міжнародних і європейських студій Левенського католицького університету (Левен, Бельгія).

Відбулися круглі столи «Українська мова за кордоном: сфери функціонування», «Промоція української мови через українську школу за кордоном», «Викладання української мови у вищій школі». Також відбулася панельна дискусія «Стандартизовані вимоги до рівня володіння українською мовою як іноземною А1-С2», модератором якої була Олена Медведєва – молодший науковий співробітник МІОКу.

На заключному засіданні конференції, яке модерувала директор МІОКу Ірина Ключковська було:

  1. Представлено звіти модераторів трьох круглих столів:
    • «Українська мова: сфери функціонування» (Оксана Горда – канд. філол. наук, науковий співробітник МІОКу),
    • «Промоція української мови через українську школу за кордоном» (Юлія Ковалевська-Хаугланд – канд. псих. наук, доцент, директор Української недільної школи «Кобзар» м. Осло, Норвегія),
    • «Викладання української мови як іноземної» (Оксана Трумко – канд. філол. наук., науковий співробітник МІОКу).
  2. Презентовано Спілку українських освітян діаспори (Інна Григорович – голова СУОД, директор Української недільної школи Пречистої Діви Марії м. Лондон, Великобританія).
  3. Зачитано текст Ухвали V Міжнародної конференції «Українська мова у світі», за який проголосували всі учасники конференції.

На завершення відбувся показ фільму «When we starve» («Коли ми голодуємо»), продюсером якого є Борис Буняк, доктор медицини, фахівець із гастроентерології, активний представник української діаспори у США.
 

Світлини Йосипа Марухняка

конференція «Українська мова у світі» конференція «Українська мова у світі» конференція «Українська мова у світі» конференція «Українська мова у світі» конференція «Українська мова у світі» конференція «Українська мова у світі» конференція «Українська мова у світі» конференція «Українська мова у світі» конференція «Українська мова у світі» конференція «Українська мова у світі» конференція «Українська мова у світі» конференція «Українська мова у світі» конференція «Українська мова у світі» конференція «Українська мова у світі» конференція «Українська мова у світі» конференція «Українська мова у світі» конференція «Українська мова у світі»