За матеріалами сайту Gazeta.ua
Гнучкий суперконденсатор

За роки незалежності Україна подарувала світу винаходи, без яких зараз важко уявити сучасне життя. Gazeta.ua підготувала добірку найяскравіших українських винаходів.

  1. Хірургічний шов-блискавка
    Це пластиковий пристрій, який клеїться до тіла за допомогою липкої плівки, схожої на пластир, щоб шкіра могла дихати в районі кріплення. Його розробив полтавець Віталій Запека упродовж 1992–2002 років.
  2. Камера Шарпака
    Детектор елементарних часток або багатодротова пропорційна камера, яку розробив та зібрав Георгій (Жорж) Шарпак – співробітник Європейської організації з ядерних досліджень, який народився у 1924 році в місті Дубровиці Рівненської області. У 1992 році за цю розробку Шарпак отримав Нобелівську премію з фізики.
     
  3. Гнучкий суперконденсатор
    Його розробили у 1990–2011 роках науковці Національного університету «Львівська політехніка» під керівництвом Григорія Ільчука у співпраці з Тайванським текстильним дослідним інститутом. Гнучкий суперконденсатор – це система енергозабезпечення побутових приладів, що складається з сонячної батареї, суперконденсатора, який підвищує ефективність роботи сонячної батареї, та електронного менеджера, який найоптимальнішим чином розподіляє вироблену енергію. У 2011 році цей винахід увійшов до переліку найкращих світових розробок за версією американського наукового журналу Research & Development.
     
  4. Рукавички для людей з обмеженими можливостями
    Рукавички EnableTalk дають змогу встановити мовний контакт між людьми з особливими потребами та тими, хто не розуміє мову жестів. Їх розробила у 2012 році команда українських студентів QuadSquad.
  5. Електрозварювання м’яких тканин
    Спосіб з’єднання м’яких тканин при хірургічному втручанні за допомогою високочастотного електроструму. Розроблений у 1992–1993 роках Інститутом електрозварювання ім. Є.О. Патона НАН України під керівництвом Бориса Патона.
  6. Рідкий струменевий скальпель
    Створений у 2014 році в Харківському аерокосмічному інституті та столичному Національному авіаційному університеті. Його суть полягає у використанні високого тиску, внаслідок чого нем’язова тканина видаляється практично без пошкоджень судинної системи.