МІОК ЛЬВІВСЬКОЇ ПОЛІТЕХНІКИ
майстер-клас для учасників літньої школи МІОК

Одинадцятий день інтенсивних занять з української мови для учасників Літньої школи «Крок до України» мав радісне продовження, адже студенти мали чудову нагоду разом із народною майстринею зі Слобожанщини Оксаною Менткевич виготовити під час чергового майстер-класу ляльки-мотанки: ляльку-подорожницю та трипільську ляльку.

Дуже цікавою видалась розповідь народної майстрині про різновиди ляльок-оберегів та їхнє символічне значення. «З давніх часів у кожній родині лялька-мотанка виконувала роль оберегу, була символом мудрості, берегинею роду, символом матері-прародительниці та зв’язку між поколіннями, одна із найдревніших іграшок і сакральних (священних) істот нашого народу, якій тисячі й тисячі років», – зауважила Оксана Менткевич.

Під час розповіді було презентовано ляльки, які майстриня привезла зі Слобожанщини та які були виготовлені нею за мотивами книги Дари Корній «Чарівні істоти українського міфу». Незважаючи на те, що ці ляльки виконувалися виключно шляхом намотування і не мали обличчя, учасники майстер-класу відчули ту любов і турботу, з якою була створена кожна лялька.

Надзвичайно позитивним видався і сам процес виготовлення ляльок-мотанок: учасники докладали зусиль та  намагалися жартома сприймати свої невдалі спроби. Студенти раділи, наче діти, коли у кожного вийшла лялечка, яка слугуватиме їм оберегом під час подорожей.

Друга частина майстер-класу була присвячена суто жіночій половині учасників Літньої школи, адже майстриня Оксана розповіла про українські жіночі традиційні головні убори та навчила наших чарівних дівчат правильно їх зав’язувати. І хоча ця частина майстер-класу була присвячена суто дівчатам, чоловіча половина Літньої школи не відводила очей від тої автентичної краси, яка є невід’ємною складовою українського народного костюма.

майстер-клас для учасників літньої школи МІОК майстер-клас для учасників літньої школи МІОК майстер-клас для учасників літньої школи МІОК майстер-клас для учасників літньої школи МІОК майстер-клас для учасників літньої школи МІОК майстер-клас для учасників літньої школи МІОК майстер-клас для учасників літньої школи МІОК майстер-клас для учасників літньої школи МІОК майстер-клас для учасників літньої школи МІОК майстер-клас для учасників літньої школи МІОК майстер-клас для учасників літньої школи МІОК майстер-клас для учасників літньої школи МІОК майстер-клас для учасників літньої школи МІОК