Катерина Гречин, тижневик «Аудиторія»
Павло Шаповал

Павло Шаповал, доцент колишньої кафедри аналітичної хімії ІХХТ, нещодавно очолив кафедру фізичної, аналітичної та загальної хімії, яка розпочне своє повноцінне функціювання від 27 серпня.

Перед новим очільником кафедри стоїть нелегке завдання: не лише створити єдиний колектив із трьох кафедр (аналітичної, фізичної та загальної хімії), а й подбати про те, щоб наукові напрями кожної із них залишилися «на плаву». Тому надалі планує дбати, підтримувати, розвивати і підсилювати їх, щоб спільно працювати на один результат. Павло Йосифович, беручи безпосередню участь у двох наукових напрямах, є й за них відповідальний.

– Один із таких напрямів – синтез і розроблення нових неорганічних напівпровідникових плівкових матеріалів, – розповідає Павло Шаповал. – Цю роботу координує Наукова рада з проблем неорганічної хімії НАН України. На ці дослідження у 2017 році ми отримали державне фінансування. Нині вже маємо добрі результати, якими гордимося.

– Що це за розробка?

– Ми пропонуємо дешевими технологічними способами отримати тонкоплівкові різнофункціональні покриття. Вони дуже перспективні у створенні тонкоплівкових чутливих елементів сонячних батарей для альтернативної енергетики. Фактично працюємо над виготовленням матеріалів для фоточутливих датчиків. Усі дослідження проводимо на кафедрі. Для виготовлення цих матеріалів використовують різні способи: фізичні, комбіновані фізико-хімічні. Відомо ж, що найпопулярніші способи виготовлення потребують значних енергетичних затрат, зокрема – чистих речовин, використання дорогого обладнання. Ми ж розробляємо методи синтезу з водного розчину, що дозволяє отримувати плівки належної якості покриття. Дуже тішить, що ці плівки за своїми морфологічними, оптичними і навіть за фотоелектричними характеристиками не поступаються дорогим плівкам. Тобто наша розробка економить велику кількість ресурсів. Окрім цього, можемо отримувати покриття на досить великі площі і що не менш важливо – із довільною конфігурацією.

Другий науковий напрям передбачає розроблення фітотехнології очищення забруднених земель від військової чи індустріальної діяльності. Творчий колектив колишньої кафедри аналітичної хімії є виконавцем гранту НАТО. У ньому беруть участь Україна (Львівська політехніка і Національний університет біоресурсів і природокористування з Києва), США, Чехія, Словаччина, Хорватія і Казахстан.

– Наша команда відповідає за аналітичну частину досліджень проекту, які проводимо в Україні та Європі, – продовжує мій співрозмовник. – Аналізуємо всі зразки забруднених ґрунтів і рослин, які можуть весь негатив взяти на себе. Щоби вони були результативніші, НАТО надало нам кошти для купівлі обладнання, яке розмістили в нашій лабораторії. Тож тепер повний цикл досліджень проводимо в ній. Сподіваюся, що через рік методи рентгенофлуоресцентного аналізу запровадимо для студентів як лабораторні курси. Вже завершуємо розроблення методичного забезпечення, яке теж стане частиною лабораторних робіт для студентів других – третіх курсів хімічних і нехімічних спеціальностей. Маємо за правило: все, що вдалося розробити в науці, відразу впроваджуємо в навчальний процес. Це дає можливість студентам ознайомитися і працювати на сучасному обладнанні й водночас вивчати найновіші методики досліджень.

– Розвиватимете й інші наукові проекти?

– Звичайно. Плануємо працювати над новими проектами, подаватимемо заявки на індивідуальні та колективні міжнародні ґранти, на виконання досліджень із держбюджетним фінансуванням. Продовжуватимемо дослідження застосування енергії акустичної кавітації для інтенсифікації окиснювальних процесів (колишня кафедра загальної хімії), із дослідження термодинамічних властивостей органічних сполук та їх розчинів (кафедра фізичної хімії). Науковці, магістри, аспіранти й далі співпрацюватимуть із зарубіжними університетами. Маємо на меті спільно з ними готувати аспірантів. Крім закордонних партнерів, налагоджуватимемо зв’язки з українськими науковцями і виробниками, адже зацікавлені у практичному застосуванні наших розробок. Загалом шукатимемо таких партнерів, які будуть нам корисні в проведенні спільних досліджень, рекламі наших розробок. Чудові успіхи отримали на кафедрі аналітичної хімії. Торік за результатами виконання госпдоговірної тематики (керівник – доцент Федір Цюпко) виготовили велику промислову партію деемульгаторів, які використовують на підприємствах нафтопереробної галузі. Виконання таких конкретних замовлень сприяє творчій науковій думці, а впровадження розробок утверджує кафедру. Це вкотре підтверджує істину: будемо сильні, коли працюватимемо разом над конкретними замовленнями.

– Маєте нове бачення наукових проектів тепер уже однієї великої кафедри?

– Планів є багато, була б можливість їх реалізувати. Не хотілося б їх наразі озвучувати. Найважливіше – спочатку створити нормальні професійні і людські стосунки між працівниками кафедри. Якщо нам це вдасться, то й науковий успіх буде забезпечено.