Анастасія Мозгова, тижневик «Аудиторія»
відпочинок на узбережжі

Коли літо починає асоціюватися із невизначеністю, а відпочинок стає ймовірністю, а не закономірністю, це означає, що ви остаточно подорослішали. Минулого літа я завантажила себе роботою настільки, що жодного разу навіть не проходила повз водойму. Постійна перевтома, стреси, фізичне й нервове виснаження не змусили довго на себе чекати, тому цьогоріч такої помилки я не припущуся.

Перевтома, нервування, виснаження й відсутність відпустки можуть стати причиною виникнення хвороби, наприклад виразки. Також частим наслідком трудоголізму є гормональний збій, який змінює роботу всього організму. Медики б’ють на сполох – трудоголіки найчастіше страждають від постійних депресій, стресів, хронічних захворювань. Ви працюєте понад 10 годин на добу? Вітаю – ваш імунітет дедалі більше знижується. У японській мові існує термін «кароші», який використовують на позначення смерті від перепрацювання, оскільки за останній десяток років смерть на робочому місці стала звичним явищем, до слова, не лише в Японії.

Отож відпустка не просто потрібна, вона життєво необхідна! Так, гроші важливі, без них важко дати раду в сучасному світі, але хворій людині – ще складніше. Інша справа – відпочивати, на жаль, також витратно й навіть дорого, тому не кожен може дозволити собі море чи, тим паче, закордон. Проте варто пам’ятати, що прогулянка парком чи пікнік у лісі однозначно принесуть більше користі для вашого фізичного й психічного здоров’я, ніж сидження перед монітором. Викроїти час для себе й посидіти в тиші, почитати книгу – також хороший варіант, особливо для тих, хто працює безпосередньо з людьми й втомився від постійних розмов і шуму. Варіанти відпочинку є, можливість – також (не вірте відмовкам) – було би бажання.

Богдан Турчин, студент четвертого курсу Інституту архітектури:
«Купуватиму путівку за кордон»

У мене нині ненормований графік – я вступаю в магістратуру, навчаюсь на військовій кафедрі, тому не знаю. Якщо вдасться кудись поїхати – придбаю путівку в останній момент, попередніх років купував її за місяць-два. Загалом надаю перевагу відпочинку на морі – у Болгарії, Туреччині, Чорногорії. Карпати також люблю. Користуюся послугами туроператорів – це надійніше, до того ж у розпал сезону складно знайти житло самотужки.

Василь Мартинів, студент другого курсу Інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій:
«Поїду на море»

Напевно поїду на наше море, поїздку буду організовувати самостійно. Також люблю Карпати. Можна ще поїхати за місто – у Зимній Воді є озеро або на Задорожнє. Стосовно загальних планів на літо – хочу знайти тимчасову роботу, бажано за спеціальністю.

Вадим Жулавський, студент другого курсу Інституту архітектури:
«Все літо працюватиму»

Особливо відпочивати не збираюся. Нині активно працюю над своїм майбутнім статусом, тому все літо працюватиму. Щодо вихідних, то біля мого дому є санаторій – там я й перебуваю найчастіше. Найбільше люблю відпочинок на природі – просто побути наодинці зі собою.

Олена Сувала, студентка третього курсу Інституту гуманітарних і соціальних наук:
«Відпочиватиму в Жовкві»

Наразі працюю за спеціальністю, тому поїхати кудись відпочити немає можливості – хіба аж у грудні. Ось такі канікули. Проте нещодавно відкрила для себе новий заклад – спа-салон «Акварель» у Жовкві, тому досить часто на вихідних їжджу туди. Для тих, хто працює, – це реальний шанс відпочити. Найбільше люблю спокійний відпочинок – полежати, позасмагати, зібратися з думками, бо робота дуже напружена.

Андрій Князь, студент четвертого курсу Інституту архітектури:
«Поїду до Німеччини на заробітки»

Наразі я зайнятий вступом в магістратуру. У серпні поїду до Німеччини – «на помідори», буду заробляти гроші. Найбільше люблю активний відпочинок – гори, хайкінг, їзду на велосипеді. До турфірм не звертаюся, бо це значно дорожче – все організовуємо з друзями власними силами.

Андрій Князь, студент четвертого курсу Інституту архітектури Вадим Жулавський, студент другого курсу Інституту архітектури Богдан Турчин, студент четвертого курсу Інституту архітектури Василь Мартинів, студент другого курсу Інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій Олена Сувала, студентка третього курсу Інституту гуманітарних і соціальних наук