МІОК Львівської політехніки
презентація фільму «Пан Ніхто, або Йосиф Прекрасний»

9 липня 2018 року Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» з нагоди 79-річчя Ігоря Калинця, визначного українського поета, перекладача, політв’язня, лавреата Національної премії імені Тараса Шевченка, багаторічного заступника директора МІОКу, організував показ нового фільму про уродинника – «Пан Ніхто, або Йосиф Прекрасний» режисера Олександра Фразе-Фразенка. Це була львівська прем’єра стрічки, яка відбулась у стінах Львівського музею історії релігії.

У фільмі, який, між іншим, презентували на 47-му кінофестивалі «Молодість» у межах позаконкурсної програми «Українські прем’єри» та на «Книжковому арсеналі» у Києві, показано один день із життя Поета. Символічно те, що на початку картини Він виходив зі свого дому літнього ранку, а наприкінці – повернувся пізнього зимового вечора. Сюжет промережано архівними кадрами виступів та інтерв’ю Ігоря Калинця. Можна сказати, стрічка демонструє, як на тлі епох постає екзистенція Чоловіка, який попри всі їхні виклики і пастки сам викристалізувався в Епоху.

Модерував подію Назар Данчишин – поет, молодший науковий співробітник МІОКу. На початку заходу він зачитав переповненій залі поезії Ігоря Калинця. Також присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять Левка Лук’яненка, побратима пана Ігоря, Героя України, політв’язня, автора «Акта проголошення Незалежності України», лавреата Національної премії імені Тараса Шевченка, який 7 липня, за місяць до свого 90-ліття, відійшов у засвіти.

Ірина Ключковська, лавреатка премії імені Ірини Калинець (за громадянську позицію і мужність у відстоюванні українських ідеалів), директор МІОКу, у своєму вітальному слові до пана Ігоря наголосила:

– Я шукала причину, чому Ви писали свою поезію саме так, і, здається, знайшла її у Вашому циклі «Одним подихом», де Ви говорите про «життя людини як спалах». Ваші тексти – це такі яскраві спалахи, що випромінюють неймовірно красиві образи й метафори… Щаслива Україна, що Вас має. Ваша творчість, Ваша поезія – це велика частина європейської культури. Ми дякуємо за вашу мудрість.

По закінченні показу виступив і сам Ігор Калинець. Він із притаманною поетові скромністю висловив велику вдячність усім присутнім. Ціла зала заспівала уродинникові «Многая літа» і потому ще довго не відпускала пана Ігоря, вітаючи його зі святом.
 

Світлини Наталії Павлишин

презентація фільму «Пан Ніхто, або Йосиф Прекрасний» презентація фільму «Пан Ніхто, або Йосиф Прекрасний» презентація фільму «Пан Ніхто, або Йосиф Прекрасний» презентація фільму «Пан Ніхто, або Йосиф Прекрасний» презентація фільму «Пан Ніхто, або Йосиф Прекрасний» презентація фільму «Пан Ніхто, або Йосиф Прекрасний»