Кафедра ЕОМ Львівської політехніки
Комп’ютерним інженерам розповіли про задачі DevSecOps

Днями для зацікавлених студентів бакалаврського напряму підготовки «Комп’ютерна інженерія» кафедра електронних обчислювальних машин Національного університету «Львівська політехніка» спільно з IT-компанією «Global Tech Makers» організували семінар-лекцію «Системне адміністрування: розв’язання актуальних задач захисту інформації».

На початку семінару-лекції доцент Анатолій Ігнатович коротко розповів про те, як кафедра ЕОМ дотична до підготовки DevOps’ів, і про задачі, які повинен розв’язувати сучасний системний адміністратор, зокрема – автоматизацію інфраструктури, впровадження процесів розробки, розв’язання технічних завдань на стику розробки, тестування, експлуатації та забезпечення безпеки сучасних комп’ютерних систем.

У межах заходу DevOps Lead компанії «Global Tech Makers» Павло Іваніщін презентував учасникам основні типи програмного забезпечення для роботи в напрямі DevOps, а також розповів про взаємозв’язок DevOps та DevSecOps.

– Немає такої точки на часовій шкалі розробки програми, коли настає момент для забезпечення безпеки: раніше захисту не було, а тепер він потрібен. Так не буває. Цим потрібно займатися постійно, на кожному етапі життєвого циклу програми. Власне, тому і виникла ідея об’єднання задач DevOps та інформаційної безпеки, – саме так пояснює необхідність появи фахівців, відповідальних за системне адміністрування та інформаційну безпеку, Павло Іваніщін.

Значну частину семінару-лекції було присвячено питанню фунціоналу DevSecOps, зокрема студентам розповідали про участь системних адміністраторів у процесі забезпечення безпеки. Обговорювали етап тестування якості коду та інтеграції безпеки в цей процес, проведення тестування на безпеку паралельно з тестами на функціональність. Не оминули питання захисту інформації під час роботи із хмарними сервісами, а також задачі захисту інформації у мікросервісах.

Підсумовуючи захід, Анатолій Ігнатович подякував присутнім студентам та запрошеному експерту, закликавши майбутніх комп’ютерних інженерів під час розробки власних програмних продуктів пам’ятати, що безпека – це невід’ємна частина заходів якості програмного продукту, і постійно здійснювати перевірку на безпеку на всіх етапах проектування.

Комп’ютерним інженерам розповіли про задачі DevSecOps Комп’ютерним інженерам розповіли про задачі DevSecOps Комп’ютерним інженерам розповіли про задачі DevSecOps Комп’ютерним інженерам розповіли про задачі DevSecOps