За матеріалами порталу Zaxid.net
Мар’яна Борейко

Проект музею імені Володимира Патика – знаного львівського живописця, пейзажиста і майстра натюрморту, лауреата Шевченківської премії – створила студентка кафедри містобудування Національного університету «Львівська політехніка» Мар’яна Борейко. Цей проект – її бакалаврська робота.

За задумом авторки проекту, музей мав би розташовуватися на початку Брюховицького лісу, посеред сосен, навпроти музею Дзиндри. Студентка каже, що головне в музеї – простота й простір:

– Він – сучасний. Хотілося, щоби видно було з інтер’єру і з екстер’єру, що це є сучасний музей Володимира Патика.

Ідея вшанувати пам’ять митця виникла не випадково: під час подорожі до Іспанії минулого року Мар’яна познайомилася з сином художника Остапом.

– Я сиділа в аудиторії. Нам розказували, що ми можемо проектувати, тобто громадські споруди. І був перелік споруд, і коли я почула, що ми можемо проектувати музеї, я зразу згадала Остапа Володимировича. Я його спитала, чи можна мені спроектувати музей Володимира Патика. І він мене підтримав, – розповіла Мар’яна Борейко.

За задумом, музей одночасно зможе вміщати до п’ятиста людей. Також тут запроектовано кінолекторій, виставкові зали і кафе. Музей має стати місцем, куди зможуть приходити місцеві, приїжджати на екскурсії туристи з України та світу. Працюючи над проектом, Мар’яна часто радилась із Остапом Патиком.

– Я, маючи трохи досвід у мозаїці, запропонував, щоби диплом не був таким сухим архітектурно, оздобити його мозаїчним панно у вигляді птахи. Ми використали на фасаді роботу Володимира Патика – «Птиця з кам’яної могили». То такий ремікс трошки на роботи батька, – пояснив Остап, син Володимира Патика.

Під час створення проекту триповерхового музею Мар’яна розглядала іноземні аналоги музеїв та галерей.

– Використання сучасних матеріалів – навісних панелей, які динамічні. Вони можуть відкриватися й закриватися, залежно від потреби в освітленні і від зміни експозиції. Важливо, що передбачена така поліфункціональність цієї споруди, що всередині є якісь мультимедійні простори, – зазначила науковий керівник Ярина Онуфрів.

Після захисту бакалаврської Мар’яна разом із Остапом Патиком шукатимуть можливості для реалізації цього проекту.