Катерина Гречин, тижневик «Аудиторія»
Василь Гулай

Кафедра міжнародної інформації ІМФН уже 12-й рік успішно готує інформаційних аналітиків-міжнародників, оперативно реагуючи на суспільні виклики та запити працедавців.

Минулого навчального року студентам запропонували три нові програми (освітньо-професійну бакалаврську та освітньо-професійну й освітньо-наукову «Міжнародна інформація»). Їх всіляко заохочують не лише здобувати знання, а й до участі у студентській науковій роботі. Торік студенти вперше взяли участь у II турі Всеукраїнської студентської олімпіади з навчальної дисципліни «Міжнародне право». Цього року магістрантка Наталія Долішна здобула друге місце на Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт з нової для України спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії». До участі у цих конкурсах її готував старший викладач Андрій Гачкевич, який і сам бере активну участь у кафедральній науці й успішно долучає до неї студентів.

– Кваліфікаційні магістерські роботи, що претендують на високі оцінки, мають бути апробовані на різних конференціях, творчих конкурсах тощо, – вважає завідувач кафедри професор Василь Гулай. – Ми дбаємо не лише про підготовку кадрів, а й відкриваємо нові галузі діяльності для самореалізації студентів. Вони, зокрема, досліджують технічні теми, що стосуються моделювання міжнародних інформаційних відносин. Є група, яка репрезентує міжнародне інформаційне право. Не залишаємо осторонь аналіз зовнішньої політики: навчаємо їх правильно реагувати на інформаційно-психологічні впливи, гібридну війну, глибинно розуміти ті непрості процеси, що відбуваються в суспільстві.

– Василю Васильовичу, які ще зміни чекають на студентів?

– Розуміючи, що живемо у конкурентному середовищі, повністю переглянули свою практичну діяльність. Серед новинок – освітньо-професійна програма бакалавра з міжнародної інформації спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії». Кафедральні спеціальні курси студенти вивчатимуть уже на третьому курсі. До прикладу, у дисципліні «Технологія аналізу прийняття рішень у державах Європейського Союзу» ми поєднали класичну для Політехніки теорію прийняття рішень з європейськими студіями. Добрі теоретичні знання з функціювання інституцій ЄС та володіння математичним апаратом допоможуть їм правильно аналізувати прийняття різних рішень, адже ми є лише свідками того, що нам доносять ЗМІ. В освітньо-наукову програму, власні предмети якої розпочинаємо з другого року навчання магістрів, ввели дисципліни, що стосуються соціальних медіа, інформаційної безпеки, інформаційних прав людини тощо. До речі, на тих міжнародних аналітиків, яких ми готували раніше, й досі є чималий попит, зокрема у Польщі (їхні студенти не отримують такої комплексної підготовки з інформаційних технологій, правових і політологічних дисциплін, як у нас), тож хотіли б цю спеціальність відновити.

– Чи користуються рекомендаціями кафедри відповідні установи?

– Маємо конкретні рекомендації щодо оптимізації ухвалень керівницьких рішень з екології до проектів законодавчих актів Верховної Ради, указів Президента тощо. Наші студенти свої рекомендації розробляють у бакалаврських, магістерських проектах, студентських наукових роботах, різних тезах, створюють аналітичні записки з актуальних питань внутрішньої і зовнішньої політики. Їхні ідеї розвиваємо в кафедральних дослідженнях. Оскільки все це є у вільному доступі, то ними може скористатися будь-хто, не посилаючись на першоджерела. Приємно, що бренд Львівської області розробила наша молода викладачка Наталія Колесницька. Нині намагаємося долучитися до адміністративно-територіальної реформи, хоча наукових робіт на цю тематику є вкрай мало. Ми готові давати відповідні консультації.

– Як вдається зацікавити молодь наукою?

– Насамперед, мотивацією. Особливу увагу звертаємо не на кількість, а на якість. Долучаємо студентів до міжнародних, особливо довготривалих проектів, презентацій, міжнародних конференцій, ґрантів, студентської мобільності. Асистент Тарас Польовий став переможцем стипендіальної програми для молодих науковців уряду Республіки Польща (до кінця червня він проходитиме там наукове стажування). Аспірантка третього року навчання, випускниця нашої кафедри Інна Охремчук пройшла чотиримісячне стажування у Ґданській політехніці. Вона досліджувала проблему ухвалення політико-правових рішень стосовно оптимального використання шкідливих викидів. Такі проекти вже розроблено з математичної точки зору. Вона ж досліджувала ухвалювання рішень на прикладі Європейського Союзу. Молоді науковці брали участь у Міжнародній науково-практичній конференції «Інформаційне суспільство: безпека, політика і комунікація. Український та польський досвід», яку ми організували спільно з Університетом Марії Кюрі-Склодовської у Любліні. За її результатами підготували до друку колективну монографію (іноземними мовами) за співавторства кращих студентів та аспірантів кафедри. Цього року теж подали свої проекти на європейські програми. Ми відкриті до співпраці, участі у дослідницьких проектах і програмах отримання подвійних дипломів.