Ірина Мартин, тижневик «Аудиторія»
на конференції «Ресурси природних вод Карпатського регіону»

Такого висновку дійшли учасники 17-ої Міжнародної науково-практичної конференції «Ресурси природних вод Карпатського регіону», що традиційно відбувається у Львівській політехніці, і вирішили з відповідним клопотанням звернутися до МОН.

Основна тематика цьогорічної конференції не відрізнялася від попередніх, адже на ній ішлося про екологічний стан природних вод та оцінку стану мінеральних і – що дуже важливо! – про запобігання забрудненню природних вод та очищення стічних. Однак цьогорічний захід мав свої особливості. Про них розповідає голова оргкомітету конференції, професор ІХХТ Зеновій Знак:

– Доповідачі представили низку нових технологічних процесів для очищення стічних вод. Важливо, що цим питанням переймаються як промисловці, так і харчовики, адже маємо цикл проблем, пов’язаних із водою, починаючи від її споживання і завершуючи поверненням у довкілля, тобто усім відомим кругообігом води у природі. Також порушили питання про ресурси мінеральних і природних вод в Україні, оскільки вони мають значний експортний потенціал – Європа охоче купує їх у нас. І то не дивно, адже наші води мають хороші смакові й лікувальні властивості.

Усі пропозиції, що прозвучали на конференції, ймовірно будуть втілені. Однак, як зазначив Зеновій Знак, в українських ЗВО нема такої окремої спеціальності. Тому вирішили звернутися до МОН із клопотанням адаптувати до європейських наші навчальні програми, зважаючи на специфіку кожного регіону. Львівська політехніка, наприклад, є асоційованим членом проекту «Водна гармонія-2», одне з головних завдань якого – гармонізація освітніх програм для підготовки фахівців із технології води.

Конференція має міжнародний статус, оскільки ми всі маємо спільні проблеми. Нам варто запозичити досвід інших країн, а також популяризувати свої розробки.

на конференції «Ресурси природних вод Карпатського регіону» на конференції «Ресурси природних вод Карпатського регіону» на конференції «Ресурси природних вод Карпатського регіону» на конференції «Ресурси природних вод Карпатського регіону»