Анастасія Мозгова, тижневик «Аудиторія»
презентація в Університеті Школи демократії

22 травня до Львівської політехніки завітали представники Східноєвропейського центру багатопартійної демократії (EECMD) із презентацією освітньої програми Школа демократії.

EECMD – громадська організація, що виникла 2017 року на базі Східноєвропейського офісу Нідерландського інституту багатопартійної демократії (НІМД) і діє у 28 країнах світу. Метою роботи інституту є надання підтримки політичним партіям в умовах молодої демократії, однак Школа демократії – це проект, розрахований на різні суспільні групи, в основному – на молоде покоління. Програма функціює у 8 країнах світу з метою допомогти учасникам зрозуміти або поглибити знання у царині демократичного урядування. В Україні Школа діє від 2017 року у Львові та Одесі. Цьогоріч до переліку міст долучилася Полтава. Напрями, у яких працює EECMD, – допомога в удосконаленні політичної системи, допомога політичним партіям, розвиток демократичної культури.

Тривалість курсу – 5 місяців. Навчальна програма інтенсивна: 5-годинні заняття відбуваються двічі на тиждень у будні дні. Відвідуваність – одна з головних вимог до учасників програми: ті, хто відвідав не менше 80% занять наприкінці отримують сертифікати.

– Курс поділено на чотири модулі: теоретичний – загальні поняття про демократію, її світовий досвід, місце України у демократичному світовому розвитку; практичний: децентралізація, самоврядування; модуль, присвячений боротьбі з корупцією: що таке корупція, її прояви в Україні і за кордоном, як з нею боротися; прикладний – щоденні потреби існування політичних партій. Викладачі – українські та закордонні експерти: колишні народні депутати, відомі політологи, фахівці з неурядових організацій тощо, – розповідає Кирило Третяк, координатор EECMD у Києві.

Програма безкоштовна, оскільки її фінансує Міністерство закордонних справ Нідерландів та інші донори. Подати заявку можна до 30 червня 2018 року. На початку липня відбудеться співбесіда для тих, хто пройшов попередній відбір. Навчання стартує з вересня 2019 року. Особливо успішним випускникам школи передбачено невеликі ґранти для реалізування свого проекту.